Karpatka
Składniki ciasta:
• 1 szklanka (szklanka o pojemności 250 ml) mąki
• 1 szklanka wody
• 125 g masła
• 5 – 6 jajek (*)
• Szczypta soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki kremu
• 3 szklanki mleka
• 4 żółtka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 4 łyżki skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej
• Cukier (jak zwykle u mnie bez odmierzania, ale było tak gdzieś 7 łyżek)
• Cukier z prawdziwą wanilią
• 300 g masła
Sposób przygotowania:
Dwie formy o wymiarach 24x36 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukry i postawić rondel na ogień. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąki i żółtka. Mieszaninę wlać pomału na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania (dość energicznie należy to robić) doprowadzić do zagotowania się budyniu. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz można się wziąć za ciasto. Do rondla wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać aż masło się całkowicie rozpuści i woda zacznie wrzeć. Teraz należy wsypać mąkę i cały czas mieszając (najlepsza drewniana łyżka) doprowadzić do szklistej jednolitej masy (rondel cały czas na ogniu jest). Teraz masę należy przełożyć do miski i odstawić do przestudzenia. Tak gdzieś na 20-30 minut. Co jakiś czas przemieszać. Jajka rozbić do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać dobrze. Do przestudzonej masy dolewamy stopniowo jajka i wyrabiamy ciasto robotem. (*) Gdy są bardzo duże jaka, może być tak że nie należy dawać całej mieszaniny jajecznej, dlatego lepiej jaka rozmieszać wcześniej w misce niż wbijać bezpośrednio do masy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Powinna być raczej gęsta i pięknie jednolicie szklista. Na koniec wsypać proszek do pieczenia i zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni – termoobieg. Ustawić obie formy i nakładać po równo ciasto do obu form. Postawić obok kubek z ciepłą wodą i szpatułką maczaną w tej wodzie lub łyżką, należy w miarę równo rozsmarować ciasto w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, aby wyleciał nadmiar pary i spadła lekko temperatura. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni, zamykamy drzwiczki i suszymy jeszcze ok. 15 – 20 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i wyjmujemy ciasto na kratkę, aby dobrze wystygło. W tym czasie należ ubić dobrze masło a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Gotowy krem wyłożyć na jednym z ciast i przykryć drugim. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz