Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
2 marchewki (miałam 1 ale ogromną marchew)
kawałek pora tak z 10cm długości (tylko biała część)
pół malutkiego selera
Zalewa:
½ szklanki oleju
¾ szklanki octu winnego (miałam z białego wina)
3-4 łyżki cukru ( ja dałam 3, ale najlepiej zalewę próbować. Dla nas te 3 łyżki były akuratno)
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 listki laurowe
2 – 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Kapustę
poszatkować drobniutko. Pora drobniutko pokroić. Marchew i seler
zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać i
włożyć do garnka (garnek powinien mieć szczelną przykrywkę).
Składniki zalewy połączyć w rondelku, i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2-3 minuty pod przykryciem.
Warzywa
zalać wrzącą zalewą, dokładnie i szybko wymieszać, szczelnie przykryć i
gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut. W czasie gotowania, jeden
raz zamieszać . Zestawić z ognia, wymieszać, lekko ugnieść w garnku,
przykryć szczelnie przykrywką i odstawić w chłodne miejsce do następnego
dnia.
Później można przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz