Składniki:
375 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
160 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru (można więcej)
4 żółtka
100 g masła
40 g drożdży
Słoiczek powideł (ja swoje podgrzałam i dodałam czekolady deserowej ok. 50 g)
Kruszonka (u mnie zawsze jest w zamrażarce zapas)
Sposób przygotowania:
Do
ciepłego mleka dodać 3 łyżki mąki, drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i
odstawić do wyrastania. Żółtka ubić na puszystą i białą masę razem z
cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać ubitę żółtka i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić dobrze. Rozpuszczone masło dodawać partiami i wyrabiać aż
dobrze wchłonie je ciasto. Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce
przykrytej folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto jest miękkie
ale dosyć zwarte.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat delikatnie
oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt (dość długi). Posmarować
powidłami i zwinąć jak roladę. Roladę pokroić na plastry szerokości ok.
2-3 cm i układac je tak byle jak na dnie formy 24x28, wyłożonej papierem
do pieczenia. Przykryć folią i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte
ciasto posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut. Upieczone odstawić na kratkę do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz