Ciasto:
* 400 g mąki
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru pudru
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków
* ½ łyżeczki sody
* Wszystkie te składniki wymieszać dobrze ze sobą w misce
* 250 g margaryny
* 2 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
* 2 łyżki śmietany (takie z górką)
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego (użyłam kupowany w wiaderku, w Lidlu)
* 4 żółtka
* 6 białek
* 1 szklanka cukru pudru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to powinien dać więcej)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 400 ml śmietanki kremówki
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego
* Maliny (miałam mrożone)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
do mąki wkroić margarynę schłodzoną. Posiekać do konsystencji kaszki.
Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części ,
większą i trochę mniejszą (będzie stanowić wierzch). Zapakować w
woreczki foliowe i dobrze schłodzić. Można w zamrażarce.
Schłodzone
ciasto zetrzeć na tarce, na spód formy 24x36 wyłożonej papierem i
podpiec w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
Do dużej miski włożyć ser, żółtka, cukier puder i budyń. Krótko
zmiksować , do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i
wymieszać z masą serową delikatnie. Kremówkę ubić na sztywno i również
dokładnie i delikatnie wymieszać z masą serową.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch masy poukładać maliny a na maliny zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić
do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Po
upieczeniu zostawić w piekarniku z bardzo delikatnie uchylonymi
drzwiczkami. Po ok. pół godzinie lub ciut więcej, wyjąć i wystudzić.
Sernik ma niesłychanie delikatną strukturę. Opadł, jak to sernik ale i tak był bardzo puszysty i delikatny
Bardzo podoba mi się ten przepis ,w najbliższym czasie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń