wtorek, 20 grudnia 2016

Gulasz z pręgi wołowej





Składniki:
Ok. 1 kg mięsa z pręgi
2 duże cebule (miałam takie bardzo duże) pokrojone w drobną kostkę
1 strąk czerwonej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Przyprawy:
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki (takie z górką) papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
Sól
Pieprz
Smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, tak gdzieś 3x3 cm. Na patelni mocno rozgrzać mocno 2 łyżki smalcu. Wrzucić małą część mięsa (mięso ma być bardzo luźno na patelni, bo inaczej nie usmaży się a udusi) i smażyć na mocno rumiany kolor. Przekładać do rondla. Mnie ta ilośc mięsa smażyła się na 6 czy 7 razy podzielona. Gdyby smalcu było za mało w trakcie smażenia to dodać malutki kawałek. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia smażyć cebulę, często mieszając. Gdy cebula się mocno zezłoci należy wsypać słodką paprykę i wymieszać dokładnie. Smażymy teraz tylko chwilkę, aby papryka dobrze wymieszała się z cebulą. Przełożyć do rondla. Całość zalać gorącą wodą, tak ze 3 cm powyżej mięsa. Gotować na bardzo małym ogniu. Po ok. godzinie naszykować duże sitko, w które trzymając w ręce nad rondlem wlewamy sos, tak aby jak najwięcej cebuli dostało się do sitka. Cebulę należy zblendować i ponownie dać do  sosu i od razu dodać kminek, paprykę ostrą i wędzoną oraz trochę soli i pieprzu (trochę, bo na koniec dosolimy odpowiednio). Gotujemy dalej na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Po tym czasie,  do małego garnka należy włożyć koncentrat pomidorowy, który należy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać troszkę chłodnej wody aby rozrzedzić tę pastę. Garnek z gulaszem zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać koncentrat, mieszając przez cały czas. Po dokładnym wymieszaniu garnek ponownie należy umieścić na ogniu i doprowadzić do zagotowania. Dosmaczyc solą, pieprzem.
Bardzo dobrze smakuje do placków ziemniaczanych, do kopytek czy klusek śląskich

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz