Składniki ciasta:
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 szklanka mąki krupczatki
• 125 g masła (masła a nie margaryny)
• 50 g smalcu
• 4 żółtka
• 1 łyżka śmietany gęstej
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka niepełna)
Rabarbar:
• Ok. 1 kg rabarbaru (nie obierać) - można dać więcej i wtedy należy zwiększyć ilość cukru i skrobi
• 5-6 łyżek cukru
• 5 łyżeczek skrobi kukurydzianej
• ½ szklanki bułki tartej (jak najdrobniejszej)
Kruszonka (Bajaderki):
• 180 g maki
• 100 g cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego (mam własnej produkcji)
• 125 g masła roztopionego gorącego
Sposób przygotowania:
Zaczynamy
od przygotowania ciasta. Do misy malaksera wsypać mąki, cukier puder i
proszek do pieczenia. Wymieszać. Masło i smalec (schłodzone) pokroić na
mniejsze kawałki i wrzucić do mąki. Włączyć malakser i posiekać wszystko
. Teraz można dodać żółtka i śmietanę. Ponownie włączyć malakser i
kręcić aż ciasto zacznie się pomału zbijać w kulę. Wysypać na blat i
krótko zagnieść. Uformowac w prostokąt, włożyć w folię spożywczą i
schować do zamrażarki (ok. 20 minut).
W czasie kiedy ciasto
jest w zamrażarce należy przygotować rabarbar. Pokroić go na mniejsze
kawałki (ok. 2 cm). Rozgrzać mocno patelnie i na rozgrzaną wsypać
rabarbar, posypując go cukrem. Podgrzewać mieszając, aż rabarbar puści
sok i lekko zmięknie. Całość wyłożyć na sito do odcedzenia. Pod sito
należ podstawić miskę
Teraz bierzemy się za kruszonkę. Do
miski wsypać mąkę i cukry, wymieszać. Masło rozpuścić i gorące wlać do
maki. Wymieszać aż utworzy się kruszonka.
Wyjąc ciasto z
zamrażarki i rozwałkować na wielkośc dna foremki : 24x36. Foremkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do
nagrzanego do 180 stopni w termoobiegu (200 stopni grzanie tradycyjne) i
podpiec ciasto ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Do soku z
rabarbaru wsypać skrobię i dokładnie rozmieszać a następnie włożyć
rabarbar i wymieszać dokładnie. Następnie wyłożyć go na podpieczony i
przestudzony spód, na który najpierw wysypujemy równą warstwą bułkę
tartą. Na rabarbar wysypać kruszonkę. Całośc wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni – termoobieg (180 grzanie tradycyjne góra-dół) i
piec ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz