poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kruche z rabarbarem i kruszonką

Takie proste, bez wydziwnień. Czasu nie było na wymyślanie. Okazało się, że rabarbaru miałam za mało, ciasta za dużo. Więc jest niziutkie ciasto, ale bardzo ale to bardzo smaczne.






Składniki ciasta:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
125 g masła (masła a nie margaryny)
50 g smalcu
4 żółtka
1 łyżka śmietany gęstej
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka niepełna)

Rabarbar:
Ok. 1 kg rabarbaru (nie obierać) - można dać więcej i wtedy należy zwiększyć ilość cukru i skrobi
5-6 łyżek cukru
5 łyżeczek skrobi kukurydzianej
½ szklanki bułki tartej (jak najdrobniejszej)

Kruszonka (Bajaderki):
180 g maki
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (mam własnej produkcji)
125 g masła roztopionego gorącego
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do misy malaksera wsypać mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Masło i smalec (schłodzone) pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do mąki. Włączyć malakser i posiekać wszystko . Teraz można dodać żółtka i śmietanę. Ponownie włączyć malakser i kręcić aż ciasto zacznie się pomału zbijać w kulę. Wysypać na blat i krótko zagnieść. Uformowac w prostokąt, włożyć w folię spożywczą i schować do zamrażarki (ok. 20 minut).
W czasie kiedy ciasto jest w zamrażarce należy przygotować rabarbar. Pokroić go na mniejsze kawałki (ok. 2 cm). Rozgrzać mocno patelnie i na rozgrzaną wsypać rabarbar, posypując go cukrem. Podgrzewać mieszając, aż rabarbar puści sok i lekko zmięknie. Całość wyłożyć na sito do odcedzenia. Pod sito należ podstawić miskę
Teraz bierzemy się za kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukry, wymieszać. Masło rozpuścić i gorące wlać do maki. Wymieszać aż utworzy się kruszonka.
Wyjąc ciasto z zamrażarki i rozwałkować na wielkośc dna foremki : 24x36. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni w termoobiegu (200 stopni grzanie tradycyjne) i podpiec ciasto ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Do soku z rabarbaru wsypać skrobię i dokładnie rozmieszać a następnie włożyć rabarbar i wymieszać dokładnie. Następnie wyłożyć go na podpieczony i przestudzony spód, na który najpierw wysypujemy równą warstwą bułkę tartą. Na rabarbar wysypać kruszonkę. Całośc wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni – termoobieg (180 grzanie tradycyjne góra-dół) i piec ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz