wtorek, 20 grudnia 2016
Karczek w cebuli
Składniki:
ok. 1 kg karczku (karkówki) pokrojonego na plastry grubości ok. 1,5 cm - ja miałam 7 takich plastrów
6-7 duzych cebul
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa włoska (trochę piekantna z dodatkiem papryki)
1-2 łyżki smalcu do obsmażenia kotletów
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbić ale niezbyt mocno. Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na jednej stronie oprószamy majerankiem a z drugiej przyprawą włoską. Układamy jeden na drugi kotlet i wstawiamy mięso do lodówki. Najlepiej na noc, ale może być i 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażmy na rumiano kotlety. Po usmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania, na dno którego wlewamy wcześniej 2-3 łyzki wody. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 155-160 stopni (termoobieg) z ustawionym czasem pieczenia na 2 godziny.
W czasie kiedy karczek piecze się, należy obrać cebulę i pokroić na półkrążki. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia karczku układamy cebulę i smażymy na niedużym ogniu. Cebulę należy lekko posolić w trakcie smażenia i można podlać 2 łyżkami wody. Cebula ma tylko zmięknąć a nie usmażyć się całkowicie.
Po ok. 1,5 godziny pieczenia, wyjmujemy naczynie z mięsem i wkładamy cebulę, tak aby była ona pomiędzy kotletami, na spodzie i na wierzchu. Naczynie przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika, naczynie z mięsem zostawiamy jeszcze w nim na jakieś 10 minut.
I już gotowe. U mnie było podane jako danie obiadowe, do młodych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz