wtorek, 20 grudnia 2016
Flaczki z żołądków drobiowych
robiłam wersję odchudzoną (ślubny dba o linię ;) ) i taką wersję podam ale niżej napiszę jak przyrządzić wersję bogatszą.
Składniki:
ok. 500-600 g żoładków drobiowych (miałam żołądki kurczakowe)
ok. 2 litrów wody
1 spora marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
przyprawy: sól i pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa, mielony imbir, papryka słodka wędzona, papryka ostra, majeranek
1 łyzka masła klarowanego
dla wersji bardziej bogatej, gotujemy rosół z ćwiartki kurczaka, którego mięso możemy dodac do flaczków-żołądków.
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie wyczyścić i solidnie wypłukać. Zagotować wodę i wrzucić na gotującą żołądki. Szumowiny zebrać łyżką cedzakową. Gotować aż żołądki będą prawie miękkie. W trakcie gotowania można dosypać trochę przyprawy do rosołu (ja kupuję taką bez dodatków glutaminianu) i soli. Łyzką cedzakową wyjąć żołądki. Lekko przestudzić i pokroić w paseczki. Włożyć do wywaru ( w wersji bogatszej flaczki wkładamy do rosołu). Ponownie zaczynamy gotować. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć ok. 5 minut a następnie wszystko wrzuić do gotujących się flaczków. Doprawić gałką, imbirem, paprykami, pieprzem i ewentualnie solą. Dosypać majeranku (sporo). Pogotować jeszcze ok. 15 minut, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz