Parcę przy tym cieście najlepiej jest rozłożyć na dwa dni. Potrzebna
będzie tortownica o średnicy 26-27 cm i druga o średnicy nieco mniejszej
ok. 23 cm (dla masy truskawkowej)
Składniki:
Spód: ja uzyłam biszkoptów, które nieco nasączyłam wodą z cytryną, ale spód można zrobić z upieczonego, cieniutkiego biszkoptu
Masa truskawkowa:
* 600 g truskawek już odszypułkowanych,
* 2 opakowania galaretki truskawkowej
* 1 łyżka żelatyny
* 1 szklanka wrzątku
Masa jogurtowa:
* 500 g śmietanki kremówki mocno schłodzonej,
* 2 opakowania (2 x 340g) jogurtu bałkańskiego (jest baaaaaaardzo gęsty)
* cukier puder - u mnie 3 łyżki ale masa wtedy jest bardzo mało słodka
* 4 płaskie łyżki żelatyny + ok. 1/2 szklanki wody (może ciut więcej)
Sposób przygotowania:
Wieczorem
: truskawki zmiksować na gładką masę, galaretki + żelatyna rozpuścić 1
szklance wrzątku. Przesrtudzić i wlac do truskawek, wymieszać. Mniejszą
tortownicę wyłożyć folią spożywczą, bardzo dokładnie, i wlać mus
truskawkowy. Wstawić do lodówki na całą noc, aby solidnie się zestalił.
Na
drugi dzień: Dno większej tortowncy wyłożyć nasączonymi biszkoptami
(lub upiec biszkopt). Namoczyć żelatynę w wodzie a następnie podgrzać
aby się rozpuściła i przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem
pudrem na sztywno. Dodać jogurt bałkański i jeszcze ubijać aż krmówka
dobrze połączy się z jogurtem. Nie przerywając ubijania wlawać
schłodzoną żelatynę.
Włożyć pk. 1/3 masy jogurtowej na biszkopty. Na
masę wyłożyć centralnie, zastygnięty mus truskawkowy. Po bokach i na
wierzch musu wyłożyć resztę masy jogurtowej. Wstawić do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz