Pyszna zakąska i na gorąco i na zimno. Najbardziej smakowała mi w
towarzystwie grzanki z masłem czosnkowym. Część włożyłam takie gotujące
się, do słoiczków i odwróciłam słoiczki od razu do góry dnem a potem
schowałam do lodówki. No i miałam na kilka dni.
Składniki:
* 2 bakłażany,
* 2 papryki (jedną dałam czerwoną a jedną zieloną)
* 3 pomidory lima (można obrac ze skóry, ale ja nie obierałam),
* 2 - 3 szalotki (ja miałam wyjątkowo duże więc dałam 2 sztuki), ale mozna i zwykłą cebule,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyzka octu winnego,
* sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa,
* 4-6 listków bazyli,
* 1 papryczka chili (można mniej lub wcale)
Sposób przygotowania:
Bakłażan,
pomidory i paprykę należy pokroić w kostkę. Bakłażan może być w troszkę
większą kostkę niż papryka i pomidory, które należy pokroić na mniejszą
kostkę. Pokroić również drobno szalotkę.
Na dno rondla wlać 2-3
łyżki oleju wrzucić szalotkę, którą należy smażyć do zeszklenia, tj. ok.
3-4 minut. Teraz dodać papryke i bakłażana i drobniuteńko posiekaną
papryczkę chili. Wymieszać z szalotką i smażyć ok. 8-10 minut, mieszając
dość często. Teraz dodajemy pomidory (najdrobniej pokroiłam je) i
dodajemy również przyprawy: sól, pieprz, gałkę i ocet. Całość
przemieszać a rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 10 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Na koniec należy dodać drobno posiekany czosnek i posiekaną bazylię i przemieszać. I już :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz