wtorek, 20 grudnia 2016
Barszcz czerwony zabielany, na zakwasie
Składniki:
2 kawałki żeberek lub kostki od schabu
2,5 litra wody
3 większe buraki
1 łyzka octu
1 szklanka zakwasu (zakwas żytni)
sól, pieprz, cukier (ewentualnie trochę przyprawy do zup typu vegeta)
1 łyżka mąki, kwaśna, tłusta śmietana ok. 3/4 szklanki - do zabielenia
Sposób przygotowania:
Opłukane mięso włożyć do wody i gotować z dodatkiem soli lub innych przypraw. Buraki obrać i poszatkować na cieniutkie plasterki (można też zetrzeć na tarce jarzynowej). Wyjąć żeberka a do wywaru włożyć buraki. Od razu należy dodać 1 łyżkę octu. Gotować ok. 30-40 minut, aż buraki zaczną tracić kolor i będą miękkie (ale nie rozpaćkane). Dodać zakwas. W trakcie dodawania zakwasu, należy próbować czy zupa nie będzie zbyt kwaśna, bo to i zakwas ma różną kwaśność. Doprawić odrobiną cukru i mielonym pieprzem. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Doprowadzić do zagotowania i wyłączyć ogien
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz