Składniki:
* 0,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 4 jaja
* 0,5 szklanki majonezu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyzka ciemnego kakao
* 1 łyzka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę do tzw. białości. Nie przestając ubijać dodawać stopniowo majonez. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Foremkę babkową wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodac kakao i ekstrakt waniliowy. Kakaową masę wylać na białą i lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut a następnie wyłożyć na talerz do całkowitego wystudzenia.
a tu wersja babki bez dodatków:
* 1 łyzka ciemnego kakao
* 1 łyzka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę do tzw. białości. Nie przestając ubijać dodawać stopniowo majonez. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Foremkę babkową wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodac kakao i ekstrakt waniliowy. Kakaową masę wylać na białą i lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut a następnie wyłożyć na talerz do całkowitego wystudzenia.
a tu wersja babki bez dodatków:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz