Składniki:
Herbatniki kakaowe (kupowałam bonitki w Biedronce) – 2 opakowania
Masa adwokatowa:
* 3 szklanki mleka (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 4 łyzki maki pszennej (z małą górką)
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej (z małą górką)
* 4 żółtka
* ¾ szklanki cukru
* 1 opakowania cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią)
* 200 g masła
* ¾ szklanki adwokata (im bardziej gęsty tym lepszy, ale mój nie był gęsty i też ok.)
Sposób przygotowania:
Zagotować
2 szklanki mleka. W trzeciej szklance dobrze wymieszać żółtka, cukry i
mąki, tak aby nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić
do zagotowania, ciągle mieszając. Wierzch ugotowanego budyniu przykryć
folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na
puch i ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa będzie
już gładka i jednorodna, odstawić mikser. Wlewać po małej porcji
adwokat i mieszać tylko łopatką.
Formę 24x28 wyłożyć papierem
do pieczenia. Poukładać ściśle herbatniki, jeden obok drugiego. Odłożyć
ok. 4 łyżek masy a resztę podzielić na trzy części. Na herbatniki
wyłożyć 1/3 pozostawionej masy. Na to układamy kolejną warstwę
herbatników, ponownie masa, kolejna warstwa herbatników i ostatnia część
masy. Przykrywamy herbatnikami. Wierzch posmarować tą resztą masy,
odłożoną.
Na wierzch zetrzeć na tarce herbatniki i trochę gorzkiej czekolady.
Odstawić do lodówki.
Jeść można po kilku godzinach, kiedy masa się zetnie a herbatniki zmiękną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz