niedziela, 16 października 2016

Odwrócone ciasto z borówką brusznicą



Składniki:

 * 1 i 2/3 szklanki mąki
* 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
* 80 g miękkiego masła
* 150 ml mleka
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 500 ml borówki brusznicy (miałam świeżą borówkę)
* 70 g masła
* 5 łyżek (z górką) cukru trzcinowego
* 5 łyżek soku z pomarańczy


Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta wyjąć wcześniej, aby osiagnęły temperaturę pokojową. 
Na patelni rozpuścić masło i posypać równą warstwą cukrem trzcinowym . Podgrzewać bez mieszania, aż cukier się rozpuści. Teraz skropić sokiem wyciśnietym z pomarańczy. Odparować przez ok. 3-5 minut. Wylać na spód tortownicy i rozprowadzić równą warstwą. Teraz wysypac równą warstwą borówki.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć dokładnie masło  z pudrem. Dodać jajka, po każdym dokładnie utrzeć. Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko w trzech turach.
Ciasto wylac na borówki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia (ok. 15 minut) na kratkę. Przestudzone wyłożyć na paterę, tak aby borówki stanowiły wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz