piątek, 22 lipca 2016

Sernik na zimno z czarnymi porzeczkami

Choć przepis archiwalny, to jednak na czasie :)




Składniki:
* 1 kg twarogu sernikowego (kupowany w wiadereczkach, taki zmielony już)
* 400 g śmietanki 30%
* 200 g białej czekolady
* 1 szklanka (*) (do sernika) + 1,5 szklanki czarnej porzeczki (na mus)
* 4 łyżki cukru pudru (do masy sernikowej z porzeczką)
* 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki + 220 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
* 3 łyżeczki żelatyny (do białej części sernika) + 4 łyżeczki żelatyny (do części sernika z dodatkiem porzeczki

Sposób przygotowania:
Sernik robiłam na spodzie z mielonych biszkoptów, ale tu każdy może zrobić to co lubi, dlatego nie podaję proporcji. Tortownica o średnicy 26cm
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser przełożyć do miski, krótko zmiksować a następnie dolewać czekoladę ciągle miksując. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, wymieszać razem dokładnie. Masę serową podzielić na dwie części.
1 szklankę czarnej porzeczki wraz z cukrem pudrem zmiksować dokładnie, aby pozostały jak najmniejsze kawałki skórek. Dodać do jednej części serowej i dokładnie wymieszać.
Żelatynę w dwóch kubkach (3 łyżeczki w jednym, 4 w drugim), zalać wodą – 4 – 5 łyżek na kubek. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać, rozpuścić i przestudzić trochę. Do białej masy serowej dodać 3 łyżeczki żelatyny i szybko wymieszać a następnie masę wyłożyć do tortownicy, wierzch wyrównać. Żelatynę z drugiego kubka dodać do masy serowej porzeczkowej, wymieszać i wylać na masę białą. Wyrównać. Wstawić do lodówki do chłodzenia.
Galaretkę zalać wrzątkiem i wymieszać. 1,5 szklanki porzeczek zmiksować jak najdokładniej i dodać do galaretki. Wymieszać dokładnie i po całkowitym wystudzeniu wylać na wierzch schłodzonego już sernika. Wstawić do lodówki.

(*) - używam szklanki o pojemności 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz