piątek, 22 lipca 2016

Jagodzianki

Oj, przepisów na jagodzianki to u mnie dostatek :D Te piekłam w czerwcu 2014 r.





Jagodzianki

* 3 szklanki (szklanka ma pojemność 250 ml) mąki typ 550
* 1 szklanka + 3 łyżki mąki ( do zaczynu) krupczatki + troszkę do wyrabiania i wałkowania
* 5 żółtek
* 30 g drożdży
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
* Ok. 6 łyżek cukru (można dać więcej jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta
Dodatkowo:
* Jagody ok. trochę więcej jak pół litra jagód mi weszło
* Cukier i bułka tarta po  2 łyżki – do jagód
* Lukier cytrynowy – cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko, aby było ciepłe ale nie gorące. Do miski wsypać mąki i wlać 1 szklankę ciepłego mleka. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrastania. Kiedy zaczyn wyrasta, żółtka ubić na puch z cukrem i dodać do mąki, wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, należy dodawać stopniowo miękkie masło, wciąż wyrabiając ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno odklejać się od dłoni .Posypać wierch ciasta mąką, miskę okleić folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrobić krótko. Następnie rozpłaszczyć dłonią na placek grubości ok. 2 cm, przykryć folią spożywczą i zostawić na odpoczynek 5-minutowy. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szeroką szklanką wykrawać kółka, które należy nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą. Mnie do bułki wchodziła 1 duża łyżka jagód i wyszło mi 28 bułeczek (nie są duże). Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni – termoobieg lub 180 grzanie góra-dół.  Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i wstawić do pieczenia na ok. 30 minut.
Upieczone bułeczki ułożyć na kratce do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłe polać lukrem cytrynowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz