niedziela, 24 lipca 2016

Babka na serku ricotta






Składniki: 

 * 1,5 szklanki maki (szklanka ma 250 ml pojemności)
* 250 g ricotty
* 3/4 szklanki cukru pudru (tam było 1,5 szklanki cukru)
* 3 jajka
* 125 g masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyzka suszonej i utartej skórki pomarańczowej
* dodałam od siebie 2 słuszne garści suszonej żurawiny, posypanej semoliną (ok. 100g )

Sposób przygotowania: 

Masło utrzeć z cukrem (wcale nie trzeba się do tego przykładać), dodac ricottę i wymieszać. Wbiajac po 1 jajku i za każdym jajkiem wymieszać. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką pomaranczową i juz łyzką wymieszałam. No i teraz dodałam żurawinę. Piekło się ok 55 minut w termoobiegu ustawionym na 155 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz