sobota, 4 czerwca 2016

Tarta z rabarbarowym budyniem

Przepis z maja 2010 r.



Składniki: 

Ciasto:

150 g masła/margaryny
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki śmietany (używałam 18%)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Masa rabarbarowo-budyniowa:

4 duże laski rabarbaru (można i więcej)
100 g cukru 
3 łyżki budyniu waniliowego
150 ml mleka
50 – 70g masła

Pianka:

3 białka
1 łyżeczka octu winnego
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ok. 100 g cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)


Ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i dodać do mąki. Dodać również śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 26 – 28 cm i pozakłuwać gęsto. 
Zapiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno się zarumienić). 
Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć masę rabarbarowo-budyniową:
Rabarbar częściowo obrać (jak młody można wcale nie ściągać skórki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Rabarbar zasypać cukrem i odstawić na ok. 1 – 2 godziny, aż puści sok a cukier się rozpuści . Przełożyć rabarbar do rondla i ustawić na ogniu, dodać masło, Budyń rozmieszać z mlekiem. Jak tylko rabarbar zacznie się gotować (puści wtedy dużo soku), wlewamy do niego mleko z budyniem i podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia masy.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na masę wyłożyć piankę : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wyłożyć na rabarbarowy budyń.
Wstawić ciasto do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz