sobota, 11 czerwca 2016

Rolada szpinakowa z łososiem

Tym razem przepis nie na słodkie a na słone. Bardzo smaczne połączenie szpinaku i łososia wędzonego. Bardzo smaczna przekąska i ciesząca oczy





Składniki:

Rolada szpinakowa
* 1 opakowanie (ok. 450g) mrożonego szpinaku ze śmietaną (kupuję w Lidlu) lub bez dodatków
* 5 jajek
* 2 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 kostki czosnku

Masa serowa:
* 2 opakowania (2 x 150g) sera śmietankowego typu Almette o smaku czosnkowym, chrzanowym  lub naturalnym
* 2 łyżki tartego chrzanu
Wymieszać dokładnie razem

Łosoś wędzony: ok. 300 - 400 g

Wykonanie:

Szpinak wrzucić do rondla i rozmrozić na malutkim ogniu. Następnie często mieszając , odparować przez ok. 15 - 20 minut, doprawiając przyprawami pod koniec. Jeżeli mamy szpinak bez dodatku śmietany, to doprawiamy przyprawami i odcedzamy.
Do schłodzonego szpinaku dodajemy 1 jajko, 4 żółtka i bułkę tartą. Dokładnie wszystko mieszamy. Z białek należy ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy szpinak i bardzo delikatnie mieszamy razem. Powstałą masę wylać na blaszkę ( uzyłam tej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni (170 w termoobiegu) i pieczemy około 15 minut.
Ciasto wystudzić i ułożyć wystudzone na foli spożywczej.
Wierzch rolady należy posmarować serkiem wymieszanym z chrzanem a na serku ułożyć plastry łososia. Zwijać roladę przy pomocy folii i zawinąć w folię dociskając delikatnie. Końcówki foli zawinąć niczym cukierek. Wstawić do lodówki na kilka godzin




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz