niedziela, 12 czerwca 2016

Rogaliki drożdżowe

Ale takie troszkę inne. Rozwarstwiające się, ale drożdżowe.



Składniki:
·         500 g mąki + 5 łyżek do zaczyny + trochę do wyrabiania i formowania
·         225 ml ciepłego mleka (nie pełna szklanka)
·         5-6 łyżek cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu)
·         1 jajko
·         1 żółtko
·         125 ml oleju
·         Szczypta soli
·         40 g drożdży
·         200 g miękkiego masła
Z połowy szklanki mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. W miseczce wymieszać jajko, żółtko, cukier i olej. Ma powstać jednorodna emulsja. Należy dodać ją do mąki wymieszanej z solą. Dodać pozostałe mleko i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować jak najcieniej, w formie koła.  Każde koło posmarować masłem i naciąć niczym do formowania rogalików, ale środek ciasta ma zostać bez nacięcia. Poszczególne segmenty (te naprzeciwległe) ciasta składać do środka, tak aby każdy z nich zachodził jeden na drugi.  Odstawić na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło a następnie rozwałkować w formę koła, na grubość ok. 3 mm, podsypując mąką.  Podzielić każde koło na ok. 12 – 16 części (tniemy na trójkąty, tak jak zwykle do rogalików).
Możemy zawijać puste rogaliki lub można je nadziewać i dopiero zawijać. Ja nadziewałam jagodową frużeliną. Uformowane rogaliki przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 – 30 minut do wyrastania a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz