poniedziałek, 6 czerwca 2016

Rogaliki drożdżowe (warstwowe), na zsiadłym mleku

Wciąż uzupełniam archiwalne wpisy. Przepis na te rogaliki jest z 2010 r



Składniki:

• 500 g mąki (typ 550, luksusowa)
• 25g drożdży
• 2 – 3 łyżki cukru
• ½ łyżeczki soli
• 125 ml zsiadłego mleka
• 125 ml ciepłego mleka
• 1 jajko (duże)
• 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania rogalików)
• 200 – 250 g bardzo miękkiego masła do smarowania
• Mleko skondensowane do smarowania
• Nutella lub podobny krem do nadziewania


Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól, resztę cukru bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę (robiłam to trzepaczką rózgową) i dodać do mąki. Dodać również wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki (dość szybko się wyrabia). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny. Ja wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką (25 stopni). Ciasto w tym czasie powiększyło swoją objętość trzykrotnie.
Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego. Każdy placuszek smarujemy miękkim masłem i układamy jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy.
Brzegi stosu placuszków należy delikatnie zaszczypać, aby masło nie wychodziło (nie musi być bardzo dokładnie). Teraz należy rozwałkować na koło o średnicy ok. 70cm. Przecinamy koło na 12 – 16 części. U podstawy układamy po 1 łyżeczce nutelli lub podobnego kremu i zwijamy rogaliki. Odstawiamy do wyrastania pod przykryciem na ok. 20 – 30 minut. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka skondensowanego.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz