poniedziałek, 6 czerwca 2016

Krucho biszkoptowe ciasto ze śliwkami





Ciasto kruche:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanka cukru pudru
125 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Ciasto biszkoptowe:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajek (rozdzielone na żółtka i białka)
2 białka
6 - 7 łyżek oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: śliwki ok. 1 kilograma, wydrylowane i przekrojone na pół

Białka(6 sztuk) ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Ciasto kruche rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x36 cm i podpiec ok. 15-20 minut. Wyjąć i przestudzić.  Na ciasto wyłożyć owoce, a następnie zalać je ciastem biszkoptowym. 
Piec ok 60 min w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz