sobota, 11 czerwca 2016

Piegowaty biszkopt z truskawkami

I znów ciasto sezonowe, bo z truskawkami.




Biszkopt:

* 6 jajek (rozdzielonych na białka i żółtka)
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 4 łyżki (z górką) maki ziemniaczanej
* 4 łyżki maku (suchy, nie mielony)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru
* Szczypta soli

Krem do przełożenia:

* 750 ml wody
* 2 opakowania budyniu śmietankowego (opakowanie na ½ litra mleka)
* Sok z 1 cytryny
* 4 łyzki cukru
* 1 opakowanie galaretki cytrynowej ( w tym cieście użyłam truskawkową bo tylko taka była pod ręką w domu)
* 250 g masła

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody
Truskawki

Poncz do nasączenia biszkoptu (woda + sok z cytryny + cukier + alkohol)

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodajemy po 1 żółtku, wciąż ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać mak i ponownie przemieszać. Biszkopt pieczemy w formie 24 x 36 cm w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 40 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na dwa blaty i nasączyć oba ponczem.
500 ml wody wstawić do gotowania. W pozostałych 250ml wody należy wymieszać budynie, cukier i sok z cytryny. Wlać na gotującą się wodę i ugotować budyń. Zdjąć garnek z budyniem z ognia i wsypać do niego galaretkę. Energicznie wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Gorąca masa wygląda teraz jak kisiel. Wystudzić dobrze. Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
Odłożyć kilka łyżek kremu a całą resztę wyłożyć na nasączany blat biszkopty. W krem powkładać truskawki i przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostawionym kremem, na którym układamy truskawki. Całośc zalewamy tężejącą już galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz