sobota, 11 czerwca 2016

Jagodzianki

A nie mówiłam, że przepisów na jagodzianki to będzie sporo ? No to kolejne jagodzianki




Składniki:
* 2 szklanki mąki krupczatki (z tego ½ szklanki do zaczynu)
* 2 szklanki mąki (typ 550 użyłam)
* 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka – do zaczynu) lub ciut więcej
* 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)
* 3 żółtka z dużych jaj (4 mniejszych)
* Kilka łyżek cukru
* Szczypta soli
* 30 g drożdży

Jagody
Cukier
Bułka tarta 2-3 łyżki

Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki krupczatki zrobić zaczyn i zostawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z pozostałym cukrem a następnie dolewać stopniowo do nich olej i wciąż mieszać, aż powstanie jednorodna i dosyć gęsta emulsja, którą dodajemy razem z zaczynem do mąki. Teraz wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, dolać ciut mleka lub śmietanki. Generalnie, ciasto nie jest luźne a raczej właśnie dość tępe. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na równej wielkości kawałki (mnie wyszło ponad 20 bułeczek). Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, który nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą a następnie formujemy bułeczki.
Uformowane bułeczki odstawimy na blaszce, do wyrastania (ok. pół godziny). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz