sobota, 11 czerwca 2016

Keks na białkach

Robiłam go w okresie, kiedy smażyłam pączki i ciągle zostawały mi białka. Pavlova choć pyszna, też może się znudzić . Szczególnie, gdy zimą brakuje ulubionego zestawu owoców do niej





Składniki:

* 8 białek

* Szczypta soli

* ¾ szklanki cukru

* 1 szklanka mąki tortowej

* 250 g margaryny rozpuszczonej i wystudzonej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 50 ml brandy, koniaku lub innego alkoholu (użyłam wódki żurawinówki)

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do bakalii)

* Bakalie ok. 1,5 – 2 szklanek (ja dałam daktyle, figi, kandyzowany imbir, oraz suszone: żurawiny, śliwki i brzoskwinie)





Przygotować dwie małe keksówki (użyłam takich jednorazowych) lub jedną większą.

Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i posypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Pod koniec ubijania, należy dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając . Piana powinna zrobić się bardzo gęsta. Następnie należy stopniowo dodawać rozpuszczone masło, na zmianę z przesiewaną mąką. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać, aby piana nie straciła swojej struktury. Wsypać bakalie i lekko zamieszać i dodać alkohol. Wymieszać.

Ciasto wykładamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz