niedziela, 5 czerwca 2016

Jagodowe ciasto

Czerwiec 2010 r.



Składniki:

* 2,5 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z maleńką górką)
* 1/2 szklanki oleju (najlepszy
z pestek winogron)
* 3/4 szklanki maślanki
* 4 jajka
* aromat ulubiony, cukier waniliowy lub skórka otarta z cytryny

* 500 ml jagód świeżych
* kruszonka

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i cukier, przemieszać łyżką. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać (lepiej zrobić to w większym naczyniu) aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką, tylko  do połączenia
się składników.
3/4 podanej ilości jagód oprószyć odrobiną mąki i wrzucić do ciasta. Wymieszać łyżką i wlać ciasto do foremki 29x22.
Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, które przysypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut. 15 minut do końca pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni

Uwaga: do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz