poniedziałek, 6 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe jabłuszka

Nie tylko w wyglądzie :)  Nadziewane budyniem jabłkowym








Składniki:

Ciasto:

300 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
2 żółtka
1 jajko
125 ml ciepłego mleka
2 - 3 łyżki cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)
3 łyżki oleju
20 g drożdży
Szczypta soli


Nadzienie – budyń jabłkowy

250 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego (na ½ litra mleka)
2 duże lub 3 mniejsze jabłka typu antonówka
Cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła


Dodatkowo: do ozdoby przygotować ogonki od jabłek lub cieniutkie paluszki słone. Również można przygotować np. pestki dyni, które będą robiły za listki



Wykonanie:

Budyń jabłkowy: jedno jabłko obrać i pokroić  w kostkę, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w miseczce i wstawić do mikrofalówki na średnią moc, na ok. 3 – 5 minut. Z jabłek powstanie mus jabłkowy.

Cukier waniliowy wymieszać z budyniem i rozmieszać w ¼ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać wymieszany budyń i zagotować. Ugotowany budyń powinien być gęsty. Zdjąć z ognia i wmieszać przygotowany mus jabłkowy. Kolejne jabłko obrać i pokroić w kostkę, wmieszać w gorący budyń. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe: z mleka, drożdży , cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dobrze ciasto. Dodać olej i ponownie wyrabiać, aż cały olej zostanie wchłonięty przez ciasto a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, wierzch miski z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej dwukrotnie.

Przygotować foremki-babeczki, w których będziemy piekli bułeczki-jabłka, tzn. posmarować bardzo dokładnie masłem.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które należy uformować w koło, na środku którego układamy po łyżce lekko ciepłego budyniu jabłkowego. Zbieramy brzegi koła razem, tworząc kulkę, którą układamy stroną zlepianą do dołu w foremce. Kulki powinny sięgać nieco powyżej połowy wysokości foremki, gdyż ciasto mocno rośnie.

W każdej kulce robimy głęboki dołek na środku, mocno omączonym palcem . Zostawiamy pod przykryciem, do wyrastania. Po wyrośnięciu, ponownie zaznaczamy omączonym palcem, środek „jabłuszka” , w który wkładamy ogonki z jabłek lub słone paluszki.

Bułeczki posmarować rozmąconym białkiem i wtedy można przykleić tuż obok ogonka listek z pestki dyni.

Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.



Z tego samego ciasta i z tym samym budyniem jabłkowym upiekłam jeszcze takie bułeczki:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz