Oj, jaki to stary przepis. Pierwszy raz podawałam go jeszcze na starym blogu w 2013 roku, ale piekłam je o wiele, wiele wcześniej, jakieś 20 lat temu. Przepis dostałam wtedy od właścicielki takiej domowej cukierni. I robię je cały czas bez zmian, bo jest po prostu doskonałe.
Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki pszennej tortowej
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
* 130 g masła (nie musi być z lodówki)
* 150 g płynnego miodu
* 2 jajka (miałam duże jajka)
Krem śmietankowy:
* 660 ml śmietanki kremówki 36% - bardzo mocno schłodzona
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny + ok. 50-70 ml wody
Dodatkowo: puszka masy kajmakowej, orzechy włoskie posiekane
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i krótko wyrobić. Równie dobrze można to zrobić ręcznie, tylko wtedy najwygodniej najpierw masło roztopić z miodem i cukrem, ostudzić i dodać jajka. Wymieszać a na koniec dodać mąkę i zarobić ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną cześć rozwałkować na papierze do pieczenia, na wielkość dna formy czyli 24 x 36cm. Piec po kolei, każdy blat przez 13-15 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać aż dokładnie się rozpuści. Kremówkę wraz z pudrem ubić. Jeżeli dobrze schłodzona to trwa to mniej niż 5 minut. Do już dobrze ubitej śmietanki wlać ciepłą żelatynę (całą od razu) i krótko zmiksować. Wyłożyć śmietanę na blat miodowy i nakryć drugim blatem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami .
Dzień dobry, jeżeli ciasto ma być gotowe na sobotę, to kiedy upiec blaty, żeby zmiękły? Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńspokojnie może być w piątek rano. Można i w czwartek. To ciasto nie jest bardzo twarde, żadna tam deska. To robiłam późnym wieczorem w czwartek a w piętek już było normalnie zjadane. Fakt, że w sobotę było jeszcze smaczniejsze
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie pokrojone. Ja tak nie potrafię.
OdpowiedzUsuń