piątek, 7 lutego 2025

Ciasto toffi

 Oj, jaki to stary przepis. Pierwszy raz podawałam go jeszcze na starym blogu w 2013 roku, ale piekłam je o wiele, wiele wcześniej, jakieś 20 lat temu. Przepis dostałam wtedy od właścicielki takiej domowej cukierni. I robię je cały czas bez zmian, bo jest po prostu doskonałe.



Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki pszennej tortowej

* 2-3 łyżki cukru pudru

* 1 łyżeczka sody oczyszczanej

* 130 g masła (nie musi być z lodówki)

* 150 g płynnego miodu

* 2 jajka (miałam duże jajka)

Krem śmietankowy:

* 660 ml śmietanki kremówki 36% - bardzo mocno schłodzona

* 2 łyżki cukru pudru

* 3 łyżeczki żelatyny + ok. 50-70 ml wody 


Dodatkowo: puszka masy kajmakowej, orzechy włoskie posiekane



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i krótko wyrobić. Równie dobrze można to zrobić ręcznie, tylko wtedy  najwygodniej najpierw masło roztopić z miodem i cukrem, ostudzić i dodać jajka. Wymieszać a na koniec dodać mąkę i zarobić ciasto.  Podzielić je na dwie równe części. Jedną cześć rozwałkować na papierze do pieczenia, na wielkość dna formy czyli 24 x 36cm. Piec po kolei, każdy blat przez 13-15 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć i wystudzić. 

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać aż dokładnie się rozpuści. Kremówkę wraz z pudrem ubić. Jeżeli dobrze schłodzona to trwa to mniej niż 5 minut. Do już dobrze ubitej śmietanki wlać ciepłą żelatynę (całą od razu) i krótko zmiksować. Wyłożyć śmietanę na blat miodowy i nakryć drugim blatem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami . 



4 komentarze:

  1. Dzień dobry, jeżeli ciasto ma być gotowe na sobotę, to kiedy upiec blaty, żeby zmiękły? Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie może być w piątek rano. Można i w czwartek. To ciasto nie jest bardzo twarde, żadna tam deska. To robiłam późnym wieczorem w czwartek a w piętek już było normalnie zjadane. Fakt, że w sobotę było jeszcze smaczniejsze

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie pokrojone. Ja tak nie potrafię.

    OdpowiedzUsuń