piątek, 17 stycznia 2025

Rolada jak tiramisu

 Niby prościutka do zrobienia ale naprawdę pyszna i znika w mig. Ja zrobiłam takie trochę nietypowe ciasto na roladę bo chciałam żeby ciasto nie było takie suche jak w typowych biszkoptach. Ale co kto lubi, więc można i zwykły biszkopt. 





Składniki:

Ciasto:

* 5 jajek średniej wielkości - temperatura pokojowa (miałam swojskie jajka ale wybierałam właśnie takie średniej wielkości) - rozdzielona na białka i żółtka (żółtka od razu posypać z wierzchu cukrem i powinny być w dużej misce)

* 120 g cukru drobnego (połowa pójdzie do białek i połowa do żółtek)

* 100 g mąki pszennej tortowej

* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków

* 40 g oleju

* 40 g mleka

* szczypta soli

Krem śmietankowy:

* 250 g mascarpone - mocno schłodzone

* 330 ml śmietanki kremówki 36% - mocno schłodzona

* 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* ok. 80 ml espresso lekko posłodzonego

* 2-3 łyżki amaretto

* trochę utartej gorzkiej czekolady - starłam chyba 6 tafelków

* kakao



Sposób przygotowania:

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw blachę smaruję masłem/smalcem w kilku miejscach, tak żeby papier nie mógł się przesuwać. Piekarnik nastawić na 170 stopni  z grzaniem góra-dół. 

Do miski z białkami dodać sól i zacząć ubijać pianę. Kiedy piana już zrobi się biała, dosypywać stopniowo cukier. Ubijać tak długo aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony w pianie. Odstawić miskę na bok. Teraz zacząć ubijać żółtka z cukrem. I znów cukier nie może być wyczuwalny a masa żółtkowa powinna mocno się spienić. Kiedy żółtka są już dokładnie ubite, można odstawić mikser bo teraz będziemy używać szpatułki do mieszania. Do misy z żółtkami dodać ok. 1/4 piany z białek i delikatnie razem wymieszać. Ponownie dodać kolejną porcję piany i znów wymieszać. I tak aż do wyczerpania się składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i bardzo delikatnie wymieszać. W miseczki wlać olej i mleko. Dodać do niej 2 łyżki ciasta i dokładnie rozmieszać. Teraz można już dodać do ciasta i przemieszać delikatnie az do połączenia się. Ciasto wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika, nakryć ściereczką kuchenną (wcześniej delikatnie oprószyłam cukrem pudrem), przyłożyć kratkę i energicznie przełożyć na drugą stronę (do góry nogami). Zdjąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką. Wystudzić. W tym czasie przygotować espresso do którego dodać należy amaretto. Wystudzoną roladę rozwinąć i nasączyć kawą. Ja to robię pędzelkiem. Do miski włożyć mascarpone, dodać kremówkę i puder i ubić na sztywno. Odłożyć ok. 3-4 łyżek żeby posmarować wierzch rolady. Resztę rozsmarować na roladzie. Na wierzch posypać startą czekoladę. Zwinąć przy pomocy ściereczki. Wierzch posmarować pozostawionym kremem. Na wierzch oprószyć kakao. Wstawić do lodówki. 



2 komentarze:

  1. Krysiu, fajny pomysł z dodaniem do ciasta oleju i mleka. A gdy do tego dołączyć nasączenie mieszanką espresso i amaretto, to sukces gwarantowany :). Chyba masz większy piekarnik. W takim średniej wielkości nie uda się upiec biszkoptu, który da możliwość zwinięcia rolady, jaką chciałabym uzyskać. A właśnie roladę bardzo lubię, nie tylko z uwagi na dość szybki czas wykonania, ale też jednocześnie na super efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doceniam za kreatywność w tym przepisie! Nie dość, że wygląda bardzo pysznie, to jeszcze samo przygotowanie wydaje się nie wykraczać poza moje możliwości. Chętnie więc spróbuje swoich sił z taką "roladą". Zwłaszcza, że bardzo szczegółowo opisałaś sposób przygotowania - to też na duży plus :)

    OdpowiedzUsuń