piątek, 22 listopada 2024

Ciasto Rzeszowiak

 Oczywiście w mojej wersji, jednak bazowałam na wyglądzie i składnikach przepisów widzianych w necie.  Jest trochę przy nim roboty, ale bez przesady. Znam o wiele bardziej pracochłonne i czasochłonne ciasta. Wychodzi naprawdę kawał placka.







Składniki:

Ciasto na spód:

* 250 g mąki pszennej tortowej

* 125 g masła schłodzonego

* szczypta soli

* 2 łyżki cukru pudru

* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków

* 2 łyżki śmietany kwaśnej (z mała górką)

* 2 żółtka (białka odłożyć bo będą potrzebne)

Masa makowa:

* 300 g maku suchego zmielonego

* 260 ml mleka

* 4 łyżki cukru

* 2 żółtka (białka odłożyć)

* 40 g masła

* 2 łyżki miodu

* piana z białek ( szczegóły w opisie)

Masa orzechowa:

* 300 g orzechów włoskich zmielonych

* 3/4 szklanki cukru

* 40 g masła (pokroić na małe kawałki)

* 100 ml wrzącego mleka

* piana z białek ( szczegóły w opisie)

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego o zawartości co najmniej 18% tłuszczu

* 100 g miękkiego masła

* 6 jajek

* cukier puder - ok. 1/2 do 1 szklanki - w zależności jak słodkie ciasta lubicie

* 1 opakowanie budyniu waniliowego

* pasta waniliowa



Sposób przygotowania:

zacząć od sparzenia maku a następnie orzechów. Masa makowa: zagotować mleko z cukrem i masłem i do wrzącego wsypać mak. Pogotować aż całe mleko zostanie wchłonięte przez mak, tj. ok. 2-3 minut. Przez cały czas należy mieszać żeby masa makowa nie przywarła. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Kiedy masa makowa wystygnie należy dodać żółtka i dokładnie wymieszać . Na sam koniec, kiedy już wszystko będzie gotowe, dodać połowę piany z białek . Ale tymczasem należy w misce wymieszać mielone orzechy cukier i masło i zalać wrzącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przed składaniem całości dodamy jeszcze połowę piany z białek, tak samo jak do masy makowej. 

Teraz czas na ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej do mąki. Przemieszać. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy. Moja forma mierzona po dnie ma 24 x 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia dno formy i ułożyć na dnie rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiec przez ok. 15 minut. Podpieczone wyjąć i odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową. W dużej misce ubić dokładnie masło z pudrem. Nie przerywając ubijania wbijać po jednym jajku. Na zmianę z twarogiem sernikowym. Na koniec dodać budyń i ekstrakt waniliowy. Można dodać bakalie. Równie dobrze, można zrobić masę serową ubijając masło z żółtkami a na koniec dodać pianę ubitą z białek. 

Kiedy mamy już podpieczone ciasto i przygotowaną masę serową, należy ubić pianę z 4 białek, ze szczyptą soli. Połowę piany dać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać a drugą połowę do masy makowej i również delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie wykładać łyżeczką (można workiem cukierniczym wyciskać) paski z masy makowej na zmianę z masą orzechową. Mnie wyszło 7 pasków: 4 paski z masy makowej i 3 z masy orzechowej. Na wierzch wylać masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i nastawić na 60 minut pieczenia. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia. Ostrym nożem odkroić od razu boki ciasta od formy. Wtedy sernik równo sobie opadnie. Zostawić do zupełnego wystudzenia. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz