piątek, 5 lipca 2024

Sernikobrownie z morelami

 I to już chyba ostatni wypiek z morelami w tym sezonie. Od kilku dni chodziło mi po głowie brownie i postanowiłam je upiec. Lekko zszokowała mnie cena czekolady, bo to prawie 9zł za tabliczkę.  Na szczęście tabliczka tak jak kiedyś, waży dalej 100 g. Więc teraz ciasto do tanich nie należy. 





Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)

Ciasto:

* 200 g gorzkiej czekolady ( 74% zawartości kakao)

* 200 g masła

* 250 g cukru pudru

* 3 jajka takie trochę większe 

* 130 g mąki pszennej

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 450 g serka śmietankowego (mój miał 23% tłuszczu)

* 1 łyżka (z górką mierzona) kwaśnej śmietany 18%

* 3-5 łyżek cukru pudru 

* 2 łyżki budyniu waniliowego (budyń proszek a nie ugotowany)

* 1 jajko średniej wielkości

Dodatkowo: morele. Wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki

Sposób przygotowania:

Zacząć od przygotowania formy.  Spód mojej formy ma rozmiar 25 x 21, a mierzona górą 28 x 24 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. 

Kolejno, należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dokładnie wystudzić. Nie może być ciepła czy letnia. Ma mieć temperaturę pozostałych składników. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni z grzaniem góra-dół

Do miski przełożyć masło i cukier puder. Ubić razem do białości (ok. 5 minut ubijałam mikserem ręcznym na najwyższych obrotach). Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko wbić kiedy poprzednie doskonale się połączy z masą maślaną.  Przełożyć mikser na najwolniejsze obroty lub użyć trzepaczki rózgowej czy nawet szpatułki. Dodać wciąż płynną czekoladę i wymieszać. Teraz dodać na trzy tury mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Ok. 3/4 masy wlać do formy i mniej więcej wyrównać. 

Przygotować masę serową: wszystkie składniki na raz dać do miski i wymieszać dokładnie. Tu nawet miksera nie używam tylko zwykłą rózgą mieszam. Po 2 minutach masa serowa jest już doskonale gładka i aksamitna. Łyżką powykładać kupki masy serowej na czekoladowe ciasto. Mniej więcej wyrównać i wyłożyć pozostałe ciasto na wierzch. Lekko rozprowadzić i trochę przemieszać np. trzonkiem łyżki. Na wierzch ułożyć kawałki moreli i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić minimalnie drzwiczki i zostawić jeszcze na ok. pół godziny ciasto. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz