piątek, 8 marca 2024

Krajanka żurawinowo-cytrynowa

 Przepis na krajankę żurawinowo-cytrynową podawała na Bajaderka na dawnym forum mniammniam.pl Wtedy chyba wejście na forum było za abonamentem. Sam przepis już pełnoletni, bo Ania podawała go w 2006r. A ja dopiero wczoraj po raz pierwszy upiekłam. A to jest taaaaaaaakie dobre. Pozmieniałam proporcje po swojemu ale składniki takie same dałam. 



Składniki:

Ciasto kruche:

* 180 g mąki pszennej tortowej

* 150 g masła schłodzonego i pokrojonego na kawałki

* 3 łyżki cukru pudru

* szczypta soli

* ewentualnie 1 łyżeczka lodowatej wody

Najlepiej ciasto wyrobić w malakserze. Po prostu wszystko na raz do misy malaksera i kręcić aż składniki połączą się w ciasto. Można też zrobić ręcznie siekając wszystkie składniki do momentu aż zaczną się łączyć. Chwilkę tylko zagnieść, tak żeby uformować kulę ciasta.  Można też ciasto zostawić w formie grudek/kruszonki i to wysypać na dno formy a następnie po prostu ugnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Formę 24 x 28 cm (mierzona górą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość dna formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa żurawinowa:

* ok. 300 g suszonej żurawiny

* 2,5 szklanki wody

Żurawiny zalać wodą w rondelku i gotować do momentu aż żurawiny wchłoną całą wodę. Można zostawić już w takiej formie i tylko wystudzić. Ja swoje żurawiny zblendowałam na gładką masę i dopiero wystudziłam. 

Masa cytrynowa:

* 3 jajka - rozdzielone na białka i żółtka

* 100-120 g cukru drobnego

* 60 g mąki pszennej tortowej

* sok z całej dużej cytryny ( z mojej cytryny było tak ponad 1/3 szklanki)

* szczypta soli

Do miski dać białka ze szczyptą soli. Ubijać na pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo aż cały cukier rozpuści się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka a na koniec wlewać stopniowo sok z cytryny. Kiedy wszystko będzie połączone, odstawić już mikser. Przesiać do masy mąkę i szpatułką delikatnie bardzo wymieszać. W oryginale, to całe jajka ubijało się z cukrem, potem dodawało sok i jeszcze trochę ubijało a na końcu szła mąka. 



Składanie ciasta:

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć schłodzoną masę żurawinową. Rozprowadzić równą warstwą. Na masę żurawinową wyłożyć piankę cytrynową i wyrównać. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec ok. 40 minut. Ja na ostatnie 7 minut pieczenia zwiększyłam temperaturę do 160 stopni. Ale trzeba obserwować ciasto, boa każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do zupełnego wystudzenia. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. 

Raczej nie przechowywać ciasta przez cały czas w lodówce, bo jak dla mnie o wiele smaczniejsze jest gdy stało w temperaturze pokojowej. Następnego dnia własnie ukroiłam kawałek z tego stojącego w kuchni ciasta i od razu musiałam drugi kawałek ukroić bo ciasto jest tak pyszne. Jedynie powinno stać w jakimś opakowani/pojemniku, żeby się nie zeschło



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz