piątek, 23 lutego 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i z masą kokosową

 Podejrzałam przepis u Ani na jej blogu. Pozmieniałam jak zawsze po swojemu i wyszło przepyszne ciasto. Aniu dziękuję za inspirację 



Składniki:

Ciasto: 

* 280 g mąki pszennej tortowej

* 200 g masła (nie musi być schłodzone. Moje było w temperaturze pokojowej)

* 80 g cukru pudru

* 2 żółtka (białka zostawić do masy kokosowej)

* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków

* szczypta soli

Masa kokosowa:

* 150 ml śmietanki kremówki 30%

* cukier wanilinowy

* 150 g wiórków kokosowych

* 2 białka (to co zostały od ciasta)

* 3 łyżki cukru zwykłego

* 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (moje opakowanie ważyło 36g) 

* 6 łyżek oleju

* sok z połowy cytryny

* szczypta soli

Dodatkowo: 

* śliwki (miałam takie bardzo duże śliwki kupione w Lidlu i pokroiłam je na ósemki



Sposób przygotowania:

Należy zacząć od przygotowania ciasta. Po prostu zagnieść tak jak wszystkie kruche ciasta. Szybko, bez długiego zagniatania. Ja robię to w malakserze i na blacie tylko zlepiam w całośc. Ciasto powinno wyjść mięciutkie, przynajmniej jak ktoś użyje masła w temperaturze pokojowej. 1/3 ciasta odciąć , owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki. Pozostałym wylepić dno formy 28 x 18 cm (dno wyłożone zawsze jest u mnie papierem do pieczenia a forma na dole i na górze ma ten sam rozmiar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć i całkowicie wystudzić. 

Kiedy ciasto będzie w piekarniki a potem będzie stygło, należy przygotować masę kokosową. Kremówkę wlać do rondelka i dodać cukier wanilinowy, podgrzewać aż cały cukier się rozpuści i śmietanka będzie dość gorąca. Wsypać teraz do śmietanki wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać podgrzewając przez cały czas. Jak wiórki wchłoną całą śmietankę, zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do wystudzenia (może być leciutko ciepła masa). Białka ubić  ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać teraz budyń i dokładnie wymieszać z pianą. Do piany dodać masę kokosową i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać olej i znów delikatnie wymieszać.  Ok. 1/3 masy wyłożyć na podpieczony spód. Na masie poukładać śliwki. Resztę masy powykładać na wierzch śliwek. I na tę masę zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto od razu i odstawić na kratkę do studzenia. 




1 komentarz: