Od dawna przymierzałam się zrobić takie ciasto ale zawsze jakies inne przepisy go wyprzedzały. Aż wreszcie jest. Kruche ciasto, fura śliwek i zalewa śmietanowa. I powiem jedno: róbcie bo jest przepyszne . Aha, zdjęcia nie są ani trochę podkolorowane. Ja mam po prostu takie jajka. Swojskie, od szczęśliwych kur.
Składniki:
Ciasto:
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 150 g masła schłodzonego
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 1 całe jajko
* szczypta soli
* można dodać pół maleńkiej łyżeczki proszku do pieczenia
* trochę bułki tartej do posypania spodu ciasta
Zalewa śmietanowa:
* 250-300 g śmietany kwaśnej 18%
* 150 g śmietanki kremówki 36%
* 2 całe jajka
* 75-100 g cukru
* 1 płaska łyżka maizeny (skrobia kukurydziana)
Śliwki - ok. 1 kilograma - ja miałam śliwki węgierki, które przekroiłam każdą na pół. Oczywiście pestki należy wyjąć.
Sposób przygotowania:
Ze składników ciasta przygotować ciasto kruche. Ja tym razem obyłam się bez malaksera tylko użyłam siekacza do ciasta kruchego. Mąkę, proszek, sól i puder wymieszać. Dodać pokrojone drobno masło i posiekać dokładnie. Jajko rozmieszać w filiżance i wlać do kruszonki. Szybko zagnieść ciasto. Formę o średnicy 27cm wyłożyć spód papierem i dno wykleić ciastem, jednocześnie formując rant o wysokości ok. 2 cm. Formę wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. W tym czasie przygotować zalewę, mieszając dokładnie wszystkie składniki razem. Włączyć piekarnik z grzaniem góra dół i ustawić 180 stopni . Wyjąć ciasto z lodówki, posypać bułką tartą. Układać śliwki dachówkowo. Na koniec zalać zalewą śmietanową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut.
Po upieczeniu wyjąć, odstawić na kratkę i dokładnie wystudzić
Cudo! Uwielbiam śliwki, więc chętnie wypróbuję ;) Pozdrawiam ja i Eltrox
OdpowiedzUsuń