Oczywiście mogą byc i inne owoce ale mnie chyba najbardziej pasują tu morele lub śliwki. Nie jest ono jakieś duże, więc akuratne na jedno popołudnie do kawy czy herbaty dla gości.
Składniki: (wszystkie składniki w pokojowej temperaturze)
* 200 g masła
* 200 g cukru pudru
* 4 jajka średniej wielkości - rozdzielić na żółtka i białka
* 200 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* szczypta soli
* sok z cytryny
* morele
Sposób przygotowania:
Wydrylować morele i przekroić każdą na 4 części. Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodawać puder na zmianę z żółtkami, ciągle ucierając. Kolejną porcję dodawać kiedy poprzednia doskonale połączy się z masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Teraz dodajemy stopniowo mąkę i po łyżce piany. Na koniec dodajemy sok z cytryny i resztę piany i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wyłożyć do formy (moja forma miała 28 cm x 18,5 cm, ale może być ciut większa), na wierzchu poukładać morele skórką do dołu. Można posypać teraz płatkami migdałowymi . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut. Upieczone wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Nie ma lata bez ucieranego z morelami musi być! Kolor moreli jest jak kolor lata:))))
OdpowiedzUsuńo tak, u mnie też co roku jest z morelami ciasto.
Usuń