Dawno nic nie robiłam z kurczakowego filetu, że aż mi się za nim zatęskniło. Zrobiłam sobie naprawdę szybkie danie z niego dzisiaj. Podałam z makaronem. Z pojedynczego filetu powstał obiad dla dwóch osób a dla mnie jednej, na dwa dni.
Zdjęcie byle jakie, ale zaręczam że danie naprawdę bardzo, bardzo smaczne i warto wypróbować
Składniki:
* 1 pojedynczy filet kurczaka
* 3 - 4 duże pieczarki (moje były naprawdę duże, więc kroiłam najpierw na cztery części a później dopiero na plastry)
* 1 średniej wielkości cebula
* 200 ml śmietanki kremówki
* kawałek sera brie (miałam ok. 1/3 całości sporego brie) - okrojony ze skórki i pokrojony na mniejsze kawałki
* sporo posiekanego koperku
* 2 gałązki rozmarynu
* sól, pieprz, papryka słodka
* tłuszcz do smażenia ( u mnie olej z pestek winogron)
Sposób przygotowania:
Filet pokroić na małe , mniej więcej równej wielkości kotleciki, które należy bardzo delikatnie rozbić aby miały równą grubość. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na ok. pół godziny.
Po tym czasie, wlać niewielką ilość oleju na dno rondla i rozgrzać. Na gorący ułożyć kawałki filetu i obsmażyć z obu stron na złoto. Zdjąć mięso i odłożyć na talerz, przykryć. Na ten sam tłuszcz dać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem z cebulą na niedużym ogniu. Jak pieczarki będą już odpowiednio usmażone, należy całość podlać kremówką. Dodać rozmaryn i doprowadzić do zagotowania. Dodać kawałki brie. Delikatnie mieszając , doprowadzić do rozpuszczenia się brie. Włożyć do sosu kawałki mięsa. Dusić razem kilka minut. Doprawić jeszcze solą, pieprzem i wsypać koperek. Zdjąć z palnika.
Ja podałam z makaronem, bo jakoś on właśnie najbardziej mi pasował do tego dania.
Doskonały przepis, zjadłbym z kaszą pęczak. ;)
OdpowiedzUsuńTak, kasza pęczak do doskonały wybór do tego dania.
Usuń