sobota, 19 czerwca 2021

Warstwowe, owocowe bez pieczenia

 Jak człowiek nie może się zdecydować  z jakimi owocami przygotować ciasto to ładuje co się da . U mnie dzisiaj mango, czereśnie i truskawki. Masa podstawowa to mascarpone i kremówka. Jedno i drugie już było blisko końca terminu przydatności więc zmuszona byłam wykorzystać, żeby nie marnować wcale nie tanich produktów. 



Składniki:

* herbatniki pokruszone i wymieszane z roztopionym masłem  wysypać na spód i ubić dnem szklanki

* 750 g mascarpone - temperatura pokojowa 

* 500 g śmietanki kremówki 36% - schłodzona ale nie za bardzo

* 3-4 łyżki cukru pudru

* 3 łyżki żelatyny (dałam 4 ze względu na panujący upał ale wtedy należy mocno się uwijać przy robieniu kolejnych warstw)

* ok. 160 180 ml wody do przygotowania żelatyny

* ekstrakt lub cukier waniliowy

* owoce: u mnie czereśnie, mango z puszki ale spokojnie można dać świeże, truskawki . Owoce kroimy na małe kawałki. Trochę truskawek (tak ze 3 dorodne sztuki) zmiksować i również zmiksować trochę mango. Te zmiksowane owoce mają jedynie podbarwić masę serową, więc po ok. 3 łyżki zmiksowanych/zblendowanych owoców.

Przygotowanie. 

Należy zacząć od pokrojenia owoców i zblendowania każdego w osobnym pojemniku. Żelatynę zalać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie pojemnik z żelatyną ustawić w kąpieli wodnej i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. Zdjąć z kąpieli wodnej i doprowadzić do temperatury pokojowej. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać pokruszone herbatniki i ubić. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania całości. 

Do dużej miski dać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić  "na miękko" tzn. nie może być sztywna. Już ubita, pienista ale nie sztywna. Połączyć śmietanę z mascarpone. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy i dokładnie wymieszać a następnie wlać całość do masy śmietanowo-serowej i połączyć. Podzielić masę na trzy części. 

Do jednej z nich dać pokrojone czereśnie, wymieszać i wyłożyć równą warstwą  w tortownicy. Od razu można tortownicę włożyć do lodówki, zanim przygotujemy kolejną warstwę. Do drugiej części masy dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać a następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Wyłożyć jako drugą warstwę. 

Do ostatniej części masy serowej dodać zblendowane mango, wymieszać dokładnie i dodać kawałki owocu. wymieszać i wyłożyć na warstwę z truskawkami. Wyrównać i całość wstawić do lodówki. Powinno być przez cały czas w lodówce. 

Ja na wierzch zrobiłam jeszcze trochę galaretki, ale taką cieniutką warstwę. 




2 komentarze:

  1. Mniam zrobię napewno.
    Żelatyna może być w proszku czy ma być w płatkach?

    OdpowiedzUsuń