Świąteczny bo na święta upieczony. Ale bardzo smaczny wyszedł. Na razie fotki a przepis wieczorem wpiszę
Przepis na samo ciasto pochodzi jeszcze z zapisków mojej mamy. Od lat nie zmieniam go, bo jest idealny jak dla mnie.
Składniki ciasta:
• 400 g maki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• Cukier puder (ok. 5 łyżek)
• 2 łyżki kakao
• 250 g margaryny/masła
• 3 żółtka
• 2 łyżki śmietany
Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
* 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu
* 450-500 g twarogu sernikowego 26% tłuszczu
* 100 g roztopionego ale schłodzonego masła
* 1 szklanka cukru drobnego
* 7 jajek (miałam bardzo duże jajka)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (używam budyń z wanilią)
* ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (użyłam cukru waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z pudrem, kakao oraz proszkiem i sodą. Wsypać do malaksera, wkroić mocno schłodzony tłuszcz. Szybko posiekać tak aby prawie nie było widocznych grudek tłuszczu. Następnie dodać śmietanę i żółtka i ponownie włączyć malakser. Pokręcić do momentu aż składniki się połączą. Wyjąć na blat oprószony mąką i zagnieść krótko ciasto. Podzielić mniej więcej na dwie części. Ciutkę większa będzie spodem sernika. Każdy kawałek owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na godzinę przed robieniem sernika, wstawić do zamrażarki. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce równą warstwą. Lekko spłaszczyć dłonią. Tym razem ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam równa jego warstwę na dnie formy. Ciasto podpiekłam przez 15 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić dokładnie. Na wystudzone ciasto wylać masę serową:
Jajka i cukier dać do misy robota. Ubijać na najwyższych obrotach aż masa stanie się wręcz biała i bardzo gęsta. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodawać do masy jajecznej po łyżce twarogu serowego. Po zużyciu całego twarogu doda budyń waniliowy i cukier lub ekstrakt waniliowy. Na koniec dolać roztopione masło. Wylać masę serową na podpieczony spód. Masa serowa wychodzi prawie płynna. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Z racji tego, że masa serowa jest bardzo luźna, część ciasta zatopi się w niej.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z grzaniem góra - dół. i od razu zmniejszyć grzanie do 155-160 stopni. Pieczemy ok. 1h 15minut. Po tym czasie należy piekarnik wyłączyć i leciuteńko uchylić drzwiczki piekarnika. Ja zawsze wkładam rękawice kuchenną. Zostawić tak na ok. godzinę . Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na kratkę do przestudzenia. Po ok. 15 minutach. okroić brzegi sernika od rantu, na wierzch przyłożyć deseczkę i energicznie obrócić sernik "do góry nogami" Zdjąć spód formy (rant zostawić) i zostawić do zupełnego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie odwracamy sernik, że góra jest góra a spód spodem. Dzięki temu "mykowi" sernik jest idealnie równy a ciasto na spodzie pozostaje kruche.
Wierzch możemy zostawić tak jak jest, możemy oprószyć pudrem lub polać ganache.
Witam Krysiu serdecznie jaki super serniczek Ci wyszedł. Coś jak królewski chyba 🤔
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak, to coś na kształt królewskiego, ale to raczej z racji ciemnego ciasta. Robiłam go inaczej niż serniki zazwyczaj robie, ale o tym wieczorem bo teraz wyjeżdżam.
Usuńwspaniały, normalnie idealny
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu. Wyszedł idealny, prawdziwie świąteczny
UsuńKrysiu, kolejny serniczkek do pieczenia. Twoje wypieki są najlepsze, nigdy się nie zawiodłam na przepisach. Dziękuję że dzielisz się z nami przepisami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko
Usuń