Robiłam je bardzo dawno temu i całkowicie o nich zapomniałam. Aż dzisiaj przypadkowo odkryłam fotki jakie robiła. Wstawię tutaj ten super prosty przepis na pyszne pieczarki.
* 500 g średniej wielkości pieczarek
* 3 jajka
* 3 łyżki mąki odmierzone z małą górką
* garstka utartego parmezanu/grana padano ( tym razem cheddar ale z powodzeniem używam tez sera Dziugas)
* przyprawy: pieprz, sól, trochę papryki
* tarta bułka do panierowana
* tłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyścić i odkroić trzonki. Lekko posolić. Jajka rozkłócić, dodać przyprawy oraz mąkę i starty parmezan. Wymieszać do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta. Tłuszcz (lepiej jak jest go więcej w rondlu a nie tylko na dnie) rozgrzać. Pieczarki zanurzać w cieście a następnie panierować w bułce i układać na gorącym tłuszczu. Tłuszcz nie może być zbyt chłodny bo panierka będzie go dużo pochłaniać. Ma być gorący. Pieczarki smażymy do mocnego zrumienienia a następnie odwracamy na drugą stronę i również smażymy do mocnego zrumieniania. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, odczekać chwilkę aż nadmiar tłuszczu skapie i układać na ręczniku papierowym.
ja robię podobnie, tylko bez sera i uwielbiam
OdpowiedzUsuńA ja o nich zapomniałam. Na szczęście przypadkowo odkopałam zdjęcie więc mam nadzieję częściej robić. Ja lubię dodać ser, bo wtedy mam takie pieczarki z charakterem
UsuńCzy są smaczne też na zimno ?
OdpowiedzUsuńNa pewno na ciepło najsmaczniejsze, ale na zimno też dobrze smakują
Usuń