piątek, 7 sierpnia 2020

Sernik jagodowy na zimno

 W lodówce miałam jagody z zeszłego tygodnia i musiałam je już wykorzystać. Upał okrutny więc coś, gdzie nie ma potrzeby włączania piekarnika. 





Składniki:

Cały sernik robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a na to wysypałam zmielone digestive, wymieszane z roztopionym masłem. Wstawiłam do lodówki.


Galaretka jagodowa:

* 180 - 200 g jagód

* 300 ml wody

* sok z połowy cytryny

* cukier do smaku (trzeba próbować, żeby nie wyszło zbyt słodkie a jagody są różne)

* 2 łyżki żelatyny + trochę wody do jej zalania

Do rondelka należy wsypać jagody i wlać wodę. Ustawić mały ogień. Dodać sok z cytryny i na początek 2 łyżki cukru. Doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 2-3 minut. Można teraz dosłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody aby napęczniała. Przecedzić powstały płyn jagodowy przez sitko. Jagody lekko ugnieść na sitku aby jak najwięcej soku z nich wydobyć. Nie przecieramy tylko wygniatamy delikatnie. Jagody wkładamy ponownie do rondelka. Do soku jagodowego dodać teraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać aż żelatyna się rozpuści w gorącym soku. Odstawić do wystudzenia a następnie można włożyć do lodówki, żeby galaretka zaczęła gęstnieć. Nie może się ściąć całkiem, musimy tego pilnować. 


Masa serowo - jagodowa:

* 250 g mascarpone - temperatura pokojowa

* 200 g serka śmietankowego - temperatura pokojowa

* 200 g śmietanki kremówki - bardzo mocno schłodzona

* cukier puder do smaku 

* ok. 400 g jagód

* 50-60 ml wody

* sok z połowy cytryny

* cukier 1-2 łyżki do jagód

* 2  łyżki odmierzone z małą górką żelatyny (lub 3 łyżki płaskie) plus trochę wody do napęcznienia żelatyny

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Jagody, wodę, cukier i sok z cytryny włożyć do rondelka. Doprowadzić do zagotowania a następnie gotować na małym ogniu ok. 5-7 minut. Zblendować a następnie przetrzeć przez sitko. Powinniśmy otrzymać dość gęsty mus jagodowy.  Do gorącego jeszcze musu włożyć żelatynę i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się jej. Odstawić mus do wystygnięcia całkowitego. 

Mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder dokładnie wymieszać razem. Kremówkę ubić . Nie powinna być całkowicie sztywna. Do serów w misce dodać mus jagodowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą kremówkę i wymieszać dokładnie. Masę wlać do tortownicy, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki, do zupełnego stężenia masy.

Na całkowicie stężałą masę wylać gęstniejącą galaretkę i od razu wstawić do lodówki aby całkowicie się ścięła. 

Masa serowo - cytrynowa:

* 250 g mascarpone - temperatura pokojowa

* 200 g sera śmietankowego - temperatura pokojowa

* 340 g jogurtu bałkańskiego (bałkański jest o wiele bardziej gęsty od jogurtu typu greckiego) - temperatura pokojowa

* 200 g śmietanki kremówki - bardzo mocno schłodzona

* sok z połowy cytryny lub odrobinę więcej plus skórka otarta, wcześniej sparzona

* cukier puder - do smaku (u mnie to raptem 4 łyżki)

* 2 płaskie łyżki żelatyny


Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić i odstawić do lodówki. Mascarpone, serek i jogurt włożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści. Schłodzić. Dodać do niej sok z cytryny. Całość dodać do masy serowej i szybko a dokładnie wymieszać. Teraz należy dodać ubitą kremówkę i wymieszać razem. Wylać na jagodową galaretkę. Wyrównać i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce






3 komentarze: