sobota, 23 maja 2020

Rabarbarowy sernik na zimno

Już dość dawno zapisałam sobie ten przepis i na amen o nim zapomniałam. Na szczęście, koleżanki przypomniały. Jest moja wersja PRZEPISU
Nie robiłam spodu żadnego do niego i na szczęście bo by nie zmieścił się do formy. Tak więc, na spód wyłożyłam jedynie papier do pieczenia i później cała reszta na to.
Należy przygotować formę o średnicy 25,5 - 26cm.  






Składniki:

Masa serowa:

* 400 g serka homogenizowanego (7,5% tłuszczu)
* 400 g rabarbaru już oczyszczonego i pokrojonego
* 400 g śmietanki kremówki (można dać mniej ok. 300 g)
* 4 łyżki cukru drobnego x 2
* 2 jajka
* 25 g żelatyny (proponuję dać więcej bo sernik wyszedł zbyt mało stabilny. Myślę, że 35 g  będzie odpowiednią ilością)
* 3 łyżki wody - do żelatyny
* sok z cytryny + 2 łyżki pudru (dodatek do kremówki)
dodałam do masy rabarbarowej 5-6 truskawek

Galaretka rabarbarowa:

* 400 g rabarbaru pokrojonego na kawałki ok. 2-3 cm
* 150 ml wody
* 100 g cukru
* 15 g żelatyny
* 5-6 truskawek  zmiksowanych
* trochę soku z cytryny


Sposób przygotowania:

Potrzebne nam będzie kilka misek, więc należy zacząć od tego.
Do szerokiego rondla wsypać rabarbar, dodać 2-3 łyżki wody i truskawki. Włączyć pod rondlem mały płomień. Gotować, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody. Rabarbar gotować aż będzie całkowicie miękki, wręcz rozpadnie się. Zdjąć rondel z ognia. Do gorącej masy rabarbarowej dodać żelatynę i następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić a następnie zblendować. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do największej miski przekładamy serem homogenizowany, który należy rozmieszać. Ubić pianę z białek. Do sztywnej już piany dodawać po łyżce cukier (4 łyżki) ciągle ubijając . Ubijać aż cukier nie będzie wyczuwalny. W drugiej misce ubić do białości żółtka z pozostałym cukrem. Dodać do serka i dokłądnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać do masy pianę z białek i ponownie wymieszać. Odstawić miskę do lodówki a w tym czasie ubić kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do kremówki 2 łyżki cukru pudru i sok z cytryny - 1-2 łyżki. Wyjąć masę z lodówki i dodać do niej zimną masę rabarbarową i ubitą kremówkę. Dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy i wstawić od razu do lodówki, do stężenia.
Jak masa w formie już stężeje odpowiedni, należy przygotować galaretkę rabarbarową.
Żelatynę namoczyć aby napęczniała. Do rondla wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować i wsypać rabarbar. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zmięknie, ale powinny być widoczne jego kawałki. Dodać zmiksowane truskawki, wymieszać delikatnie a następnie zdjąć rondel z ognia. Do naczynia z namoczoną żelatyną wlać trochę tego gorącego soku rabarbarowego i wymieszać aż żelatyna rozpuści się. Wlać teraz do rabarbaru i delikatnie wymieszać. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Wystudzoną wyłożyć na masę serowo-rabarbarową. Odstawić do lodówki do zupełnego stężenia i w lodówce przechowywać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz