sobota, 12 października 2019

Makowiec japoński

inaczej makowiec z jabłkami. Skąd ta nazwa ? Tego chyba nie wie nikt. Ale od dawna mam ten przepis na kartce spisany. Najwyższy czas i pora aby go samemu upiec. Naprawdę bardzo, bardzo dobre ciasto. Oczywiście, jeżeli ktoś lubi ciasta z makiem.




Składniki:

* 400 g mielonego (suchego) maku
* 2 szklanki mleka - do zaparzenia maku
* 4 dorodne jabłka - szara reneta u mnie i były naprawdę duże
* 10 jajek - rozdzielić na białka i żółtka
* 250 g masła (miałam ok. 275 gram)
* 2 szklanki cukru pudru (szklanka tym razem miała pojemność 240 ml)
* 10 łyżek kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
* bakalie ok. 1 szklanki - u mnie rodzynki i suszone morele, które pokroiłam na małe kawałki

Ganache:

* 100 g czekolady
* 100 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko i na gotujące wsypywać powoli mak. Cały czas mieszać. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia całkowitego. W tym czasie utrzeć na puch masło z pudrem. Następnie wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. 1 łyżkę kaszy manny wymieszać z bakaliami, pozostałość wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), solidnie odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z wystudzonym makiem.  Do masy maślanej dodać mannę z proszkiem i zmiksować. Następnie, zmniejszając obroty miksera dodawać mak wymieszany z jabłkami.  Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę wymieszać z makowym ciastem, delikatnie aby nie zniszczyć struktury piany. Najlepiej robić to łopatką. Na koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 60 minut.  Po tym czasie piekarnik wyłączyć, leciuteńko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia. 
Zimne już ciasto polać na wierzchu ganache. Wlać śmietankę do miseczki a miseczkę ustawić w kąpieli wodnej. Do mocno ciepłej śmietanki wsypać posiekaną czekoladę. Zostawić na ok. 2-3 minuty a następnie wymieszać. Gorącym polać wierzch ciasta





7 komentarzy:

  1. 2 szkl po 240 ml ale jakiego produktu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, że zauważyłaś. Zaraz uzupełniam przepis o cukier puder

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest jedno z tych ciast co piekę od lat i nadal wracam , choć lubię nowości to makowiec japoński(ciekawe dlaczego japoński) od czasu do czasu wraca
    Krysiu u ciebie jak zwykle ciasto mistrzowskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo Ci dziękuję Alu za komplementy. A ciasto jest naprawdę pyszne i warto do niego wracać.
      Wczoraj dostałam "reprymendę" za nazwanie tego wypieku makowcem :D

      Usuń
  4. Pani Krystyno, piekę to ciasto już trzeci raz odkąd znalazłam przepis na pani blogu. Jest bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Cieszę się, że przepis się sprawdził

      Usuń