Zrobienie ciasta wymaga trochę czasu. Po wyglądzie mojego od razu widać, że mnie się spieszyło. Nie dałam szansy jabłkom dobrze zastygnąć i wykładałam już masę śmietanową. Jeżeli nie zależy Wam na wyglądzie to też możecie przyspieszyć robienie ciasta, tak jak ja. Jeżeli chcecie aby oprócz smaku był i piękny wygląd, wtedy dajcie czas na zastygnięcie masy jabłkowej w lodówce.
Składniki i sposób przygotowania :
Biszkopt:
Ja zrobiłam z 4 jajek, takich średniej wielkości
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki
Ubić jaja z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mnie zajęło to ok. 10-12 minut. Do ubitych jajek przesiać mąkę i delikatnie wszystko wymieszać łopatką. Ciasto wlać do formy 24 x 36 cm , z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut . Wyjąć i dobrze wystudzić. Wystudzony nasączyć sokiem pomarańczowym (ok. 3/4 szklanki mi poszło)
Masa jabłkowa:
Można przesmażyć świeże jabłka albo wykorzystać tak jak ja, jabłka które miałam przygotowane jesienią.
* ok. 1,5 litra przesmażonych jabłek
* 2 galaretki pomarańczowe
* cukier z otartą skórką z pomarańczy
Jabłka ze słoika przełożyć do rondla i podgrzać do zagotowania się. Wyłączyć palnik i wsypać do jabłek suche galaretki. Wymieszać aż galaretki rozpuszczą się dokładnie. Wystudzić dobrze i wyłożyć takie tężejące na biszkopt. Wstawić do lodówki, do pełnego zastygnięcia jabłek.
Masa śmietanowa:
* 500 g śmietanki kremówki
* 400 g mascarpone
* 100 g kropelek czekoladowych lub drobniutko posiekanej czekolady
* 4-5 łyżeczek żelatyny
* 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Po napęcznieniu podgrzać do rozpuszczenia się całkowitego żelatyny. Schłodzić. W tym czasie włożyć do miski mascarpone i dodać kremówkę. Ubijać. Kiedy masa już jest gęsta, dodać puder i jeszcze chwilkę ubić. Wlać chłodną żelatynę i energicznie wymieszać. Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać. Masę wyłożyć równą warstwą na masę jabłkową. Wstawić do lodówki, do zupełnego zastygnięcia masy.
Polewa pomarańczowa:
* ok. 300 ml soku pomarańczowego (miałam sok przecierany, taki z drobinkami pomarańczy. Może nie wygląda pięknie ale za to smakuje)
* 2 łyżeczki żelatyny, takie z małym czubkiem
Wymieszać sok z żelatyną a następnie podgrzać, tak aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Schłodzić. Jak tylko sok zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.
Wspaniała, wygląda jak tort
OdpowiedzUsuń