Często do śmietany dodawałam mielone migdały. Dzisiaj zrobiłam bez żadnych dodatków.
Składniki:
* 5 jajek (miałam duże jajka, od szczęśliwych kur)
* 5 łyżek, takich z górką, cukru trzcinowego ( w oryginale była 1 szklanka)
* 200 g masła/margaryny (robiłam z Kasi)
* 6-7 łyżek miodu
* 1 czubata łyżeczka sody
* 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
* śmietana gęsta ok. 330 - 400 ml (miałam dzisiaj śmietanę 36%, ale spokojnie może być 18%)
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem. W drugiej misce utrzeć margarynę. Do utartej dodawać stopniowo jajka i wciąż ubijać. Po jajkach dodać mąkę, tak na 3-4 tury. Utrzeć. Miód wlać do miseczki a miseczkę ustawić w kąpieli wodnej. Jak miód będzie już ciepły, dodać sodę i wymieszać. Miód powinien się pięknie spienić. Ucierając ciasto wlewać małą strużką miodową piankę.
I teraz dowolność pieczenia. Ja piekę na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia (papier jest bardzo ważną rzeczą, musi być). Wylewam ciasto na papier, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół. Ciasto piecze się ok. 15 minut. Ale już od 12-ej minuty należy gapić się w szybkę piekarnika i pilnować, bo ciasto robi się nagle ciemne. I jest to oznaka, że ciasto już upieczone. Wyjąć z piekarnika i gorące posmarować śmietaną. Pomagając sobie papierem, zawinąć roladę i zostawić do zupełnego wystudzenia.
Równie dobrze można upiec np. trzy takie same, nieduże blaty (każdy osobno, bo ciasta nie da się przekroić) i układać jeden na drugim, smarując wcześniej śmietaną.
Kolejna metoda, to upiec w tej dużej formie piekarnikowej, pokroić na trzy równe wielkości kawałki i ułożyć je jeden na drugim, smarując wcześniej śmietaną.
Uwielbiam je
OdpowiedzUsuńproste i pyszne 😀
OdpowiedzUsuń