Jako, że przepis praktycznie bez zmian, więc pozwolę sobie go po prostu zacytować
" Składniki na formę 12 x 24 cm: - u mnie tortownica o średnicy 24 cm.
* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru - dałam ciut więcej
* 1 szklanka maślanki
* 3 jajka
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżki kakao
* 100 g groszków czekoladowych lub startej czekolady - dałam posiekaną czekoladę
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia - zmniejszyłam do 2 łyżeczek
* 5 moreli
* 2 łyżeczki płatków migdałowych
Lukier: - tego nie robiłam
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka mleka
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, czekoladą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścić foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy).
Kiedy ciasto odrobinę przestygnie polewamy je lukrem (cukier puder energicznie mieszamy z mlekiem).
Odstawiamy do wystygnięcia."
na tym małym kawałku widać płynną jeszcze czekoladę, bo ukroiłam mocno ciepłe jeszcze ciasto. Pewnie w tym miejscu trafił się jakiś większy kawałeczek czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz