Składniki:
Biszkopt:
* 4 jajka
* 6 czubatych łyżek cukru
* 4 łyżki mąki - takie z górką
* 1,5 łyżki ciemnego kakao
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i bardzo gęstą masę. Mąkę wymieszać w miseczce i kakao i przesiać do ubitych jajek. Ciasto wylać do formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem. Wyrównać a następnie upiec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i dokładnie wystudzić. Przed składaniem ciasta można biszkopt nasączyć, czego ja nie zrobiłam, ale tylko dlatego, że był już bardzo późny wieczór i myślenie nie takie było.
Masa arbuzowa:
* ok. 800 g arbuza obranego ze skóry i pozbawionego pestek. Pokroić na mniejsze kawałki
* 2 galaretki a smaku truskawkowym (arbuzowych nie widziałam u siebie)
Masa śmietankowa:
* 400 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* 250 g mascarpone - mocno schłodzone
Dodatkowo:
* 1 opakowanie galaretki krystalicznej (u mnie o smaku cytrynowym)
* 2-3 garście winogron bezpestkowych (ja kroiłam je na pół)
Sposób przygotowania i składania:
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Ustawić rondel na małym ogniu. Gotować ok. 10 - 15 minut. Arbuz puści dużo soku i lekko zmięknie. Zdjąć rondel z ognia i do arbuza wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy masa arbuzowa zacznie tężeć , należy mascarpone i śmietankę włożyć do miski, dodając do smaku cukru pudru. Ubijać do momentu aż powstanie gęsty krem. 1/3 masy śmietanowej wyłożyć na biszkopt i rozsmarować równą warstwą. Na to wyłożyć masę arbuzową i wstawić do lodówki ciasto i pozostałą masę śmietanową. Po ok. pół godzinie masa arbuzowa powinna być dobrze ścięta. Na masę arbuzową wyłożyć resztę masy śmietanowej. Powykładać winogrona i wstawić do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w ok. 1,5 szklanki gorącej wody. Wystudzić dokładnie i odczekać kiedy zacznie tężeć. Wylać galaretkę na winogrona. Wstawić ponownie ciasto do lodówki i tak przechowywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz