piątek, 30 marca 2018

Sernik krakowski

Tak jakoś łaził za mną taki ser z kratką. Zamówiłam w sklepie ser, taki zwykły półtłusty, na wagę. Pani odłożyła mi 1,3 kg więc sernik dość dorodny wyszedł. Udekorowany paseczkami ciasta i cytrynowym lukrem . Niestety, ale brakuje mu jednego składnika. Rodzynek. Byłam pewna, że mam w domu, ale wyszły sobie nie wiedzieć kiedy. I została się jedynie skórka pomarańczowa. Skoro rodzynek zabrakło, to wierzch ciasta spodniego posmarowałam bardzo gęstymi powidłami mirabelkowymi. To był dobry pomysł.




Składniki:

Ciasto:

* 350 g mąki ( plus do wyrobienia i wałkowania)
* 200 g masła (zimne)
* 5 łyżek cukru pudru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 całe jajko
* 2 żółtka (2 białka należy zostawić na pianę do masy serowej) - miałam bardzo duże jajka

Masa serowa:

* 1,3 kg sera półtłustego
* 200 g masła (miękkie)
* 7 jajek (3 żółtka + 4 całe jajka)  - 3 białka zostawiamy na pianę
* cukier waniliowy (miałam z ziarenkami wanilii)
* cukier puder ok. 3/4 szklanki (ilość zależy od kwaśności sera, więc należ próbować)
* 3 łyżki kaszy manny
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam kukurydzianą)
* 1/3 szklanki cukru drobnego (do ubicia piany)
* namoczone rodzynki , oprószone mąką
* smażona skórka pomarańczowa

* żółtko - do posmarowania pasków ciasta
* lukier cytrynowy (zawsze robię na oko: sok z ok. 1/2 cytryny i stopniowo dosypuję cukier puder)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia ciasta. Najlepiej zrobić je w malakserze. Do misy malaksera wsypać mąkę, proszek i puder. Wymieszać. Wkroić zimne masło. Posiekać bardzo drobno. Teraz dodać żółtka i jajko . Zagnieść ciasto. Wyjąć z malaksera i lekko zagnieść w kulę. Ok. 1/3 ciasta odciąć i owinięte w folię wstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość dna formy 24 x 36 cm.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić spód ciasta do podpieczenia na ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Ja po wystudzeniu posmarowałam ciasto powidłami z mirabelek. Miałam ok. pół słoiczka.
Masa serowa: Miałam szczere chęci zmielić ser przez maszynkę tak jak to robiło się w rodzinnym domu. Ale mój osobisty leń zwyciężył. Ser przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, do bardzo dużej miski. Dodałam bardzo miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wbiłam jajka. Wsypałam puder i cukier waniliowy. I użyłam blendera - żyrafy. Trochę ciężko mi było , więc już mocno wymieszaną masę przełożyłam do misy malaksera i pokręciłam jeszcze tak ze 3 minuty. Przełożyłam ponownie do dużej miski. Z białek z dodatkiem szczypty soli należy ubić pianę. Kiedy będzie już sztywna dosypujemy po łyżeczce cukier. Kiedy cały cukier rozpuści się a piana jest bardzo sztywna i błyszcząca, należy stopniowo dodawać ją do masy serowej. Po każdym dodaniu porcji piany, należy delikatnie ale dokładnie wymieszać.  Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Delikatnie wymieszać i wlać masę serową na podpieczony ale zimny już spód.
Po wlaniu masy serowej należy wyrównać wierzch i kilka razy mocno dość ale ostrożnie stuknąć blachą o blat.
Z lodówki wyjąć odłożone ciasto. Rozwałkować i wyciąć paseczki, które należy ułożyć na masie serowej.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 1h 10min. OK. 20 minut do końca pieczenia zwiększyłam temperaturę do 170 stopni.  Po wyłączeniu piekarnika, należy minimalnie uchylić drzwiczki piekarnika (ja włożyłam w szczelinę ściereczkę jedynie).  I tak zostawiamy sernik aż do momentu kiedy będzie tylko ciepły. Ja po prostu poszłam sobie na zakupy i wróciłam po kilku godzinach, więc od razu bez zastanowienia sernik wyjęłam. Wyszedł równy jak stół. Zimny już sernik posmarowałam lukrem cytrynowym





7 komentarzy:

  1. Super serniczek Krysiu gratuluję i dziękuję bardzo za przepis na to Twoje cudo :).Mój właśnie się upiekł jutro zobaczymy jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Krysiu świątecznie i spieszę Ci bardzo podziękować za przepis na ten krakowski serniczek. Sernik wyszedł pyszny taki jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że przypadł do smaku. Wesołych świat Justyno

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu-sernik jak każde Twoje ciasto wygląda zachwycająco, miłych świątecznych chwil życzymy, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. nigdy nie piekłam sernika na cieście drożdżowym. I raczej nie będę eksperymentowała. Wg mnie drożdżowe nie nadaje się na spód typowego sernika. Chyba, że to ma być forma taka jak kołocz, ale to już inna bajka

      Usuń