sobota, 10 lutego 2018

Szarlotka

Zwykła, najzwyklejsza, domowa, mamina. Ciasto półkruche i duuuużo jabłek. Jabłka smażone jesienią a do nich dołożone jabłka świeżo pokrojone. Lubię jak widać takie kawałki jabłek.





Składniki:

* 2,5 szklanki mąki plus maka do wałkowania
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 5-6 łyżek cukru pudru (mozna dać więcej jak ktoś lubi słodkie ciasta)
* 120 g masła
* 70 g smalcu
* 3 łyżki śmietany (nie za bardzo kopiate żeby były)
* 3 żółtka
* 1 całe jajko

* litrowy słoik smażonych jabłek (używam tylko i wyłacznie jabłka własnoręcznie smażone)
* 2-3 jabłka świeże (reneta u mnie) i dałam 2 jabłka ale były wyjątkowo duże.
* dwie garstki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Do misy blendera wsypać mąkę, puder i proszek. Wymieszać. Wkroić do maki zimne masło i zimny smalec. Pokręcić malakserem aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Dodać żółtka i jajko oraz śmietanę. Pokręcić chwilkę aż ciasto połaczy dobrze wszystkie składniki. Wyjąć na blat oprószony mąką i krótko wyrobić a następnie podzielić na dwie części. Ciasto powinno być miękkie i aksamitne. Jedna ciut mniejsza, będzie stanowiła wierzch szarlotki. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyc papierem do pieczenia a następnie większy kawałek ciasta rozwałkować  na rozmiar trochę większy niż dno formy i włożyć , formując boki ciasta (tak na 2 cm). Posypać równomiernie bułką tartą i wyłożyć równą warstwę jabłek ze słoika. Świeże jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (tak mniej więcej o boku 1-1,5 cm). Wyłożyć jabłka na wiech i dłonią przypłaszczyć aby weszły te cząstki w te smażone jabłka. Drugą, tę mniejszą część ciasta rozwałkować na wielkość formy i przenieść za pomocą wałka na wierzch jabłek. Brzegi ciasta wcisnąć do środka.  Wierzch ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków (tą grubszą końcówką patyczka) .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny z grzaniem góra dół. Upieczone wyjąć i odstawić na kratkę aby wystygło. Wierch posypać pudrem lub zrobić lukier

i już gotowa do zjedzenia :)


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobilam i jest PRZEPYSZNA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jak mi miło :) Bardzo się cieszę. To taka szarlotka w starym stylu, jak kiedyś w moim domu mama piekła.

      Usuń