wtorek, 20 grudnia 2016
Zapiekanka z bakłażanem
Składniki:
* 2 bakłażany,
* 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe)
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1 spora cebula
* 1-2 ząbki czosnku
* 1 straczek ostrej papryki
* 1/2 straka czerwonej papryki
* sól, pieprz (ja dodałam jeszcze sól swańską)
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* 1 łyżeczka oregano
* 1 łyżeczka papryki mielonej
* sos beszamelowy (1 łyzka masła, 1 łyzka mąki, mleka ok. 300-400 ml)
* gałka muszkatołowa mielona do beszamelu, sól, pieprz
* ser dziugas do posypania na wierzch
* olej
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić na plastry grubości ok. 1 cm (może być ciut więcej). Posypac solą i zostawić na ok. pół godziny.
Na dno rondla wlać ok. 2 łyżek oleju, wsypać pokrojoną drobo cebulę i zeszklić. Włożyć mięso i smażyć aż stanie się całe beżowe. Teraz można dodać pomidory. Wymieszać. Dodać rozgnieciony i pokrojony czosnek oraz przyprawy. Smażyć ok. 20 minut. Dodać pokrojoną paprykę oraz drobniutko posiekaną ostrą paprykę. Dusić na maleńkim ogniu aż papryka będzie prawie miękka (10-15 minut).
Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster posmarować olejem (używam pędzelka aby oleju było jak najmniej). Rozgrzać mocno patelnię grillową i na rozgrzaną układać plastry bakłażana, posmarowaną olejem stroną. Od razu posmarować wierzchnią stronę olejem. Smażyć aż bakłażan nabierze złotego koloru i smażyć teraz z drugiej strony. Usmażone plastry ułożyć na ręczniku papierowym.
Naczynie żaroodporne (średnica mojego to było ok. 22cm) posmarować olejem. Na dno ułożyć krążki bakłażana, aby zachodziły jeden na drugi. Na bakłażana wyłożyć połowę farszu mięsnego. Na farszu ułożyć drugą połowę farszu mięsnego i na farsz resztę bakłażanów. Na wierzch polać beszamel.
Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg, pod przykryciem. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć i na wierzch posypać utartym serem.
Wstawić ponownie do piekarnika już bez przykrycia na ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz