wtorek, 20 grudnia 2016

Szarlotka w śmietanowym cieście






Składniki:
 
400 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do wypieków
150 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
Ok. 5-6 łyżek śmietany (z górką)
1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru trzcinowego
Bułka tarta
Sposób wykonania:
 
Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i żółtka. Zmiksować do uzyskania konsystencji drobnej kaszki. Dodać śmietanę ok. 5 łyżek. Ciasto powinno być mięciutkie, jeżeli takie nie jest dodać więcej śmietany. Wyjąć na blat i krótko zagnieść, delikatnie podsypując mąką (ciasto nie powinno się kleić). Podzielić na dwie części: jedna powinna być odrobinę większa od drugiej.
Większą część ciasta rozwałkować  na prostokąt, większy niż dno formy (24x28cm) aby ciasto zachodziło na boki formy ok. 2 – 3 cm. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Posypać cukrem trzcinowym i bułką tartą (dwie garstki). Wymieszać dokładnie. Można dodać rodzynki, skórkę z cytryny czy cynamon.  Jabłka wyłożyć na ciasto w formie, dokładnie dogniatając.
Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na jabłkach, starając się zlepić boki ciasta z jego wierzchem. Nakłuć w kilku miejscach patykiem do szaszłyków.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto odstawić na kratkę do wystudzenia
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz