Składniki:
400 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do wypieków
150 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
Ok. 5-6 łyżek śmietany (z górką)
1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru trzcinowego
Bułka tarta
Sposób wykonania:
Do
misy malaksera wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać
masło pokrojone na mniejsze kawałki i żółtka. Zmiksować do uzyskania
konsystencji drobnej kaszki. Dodać śmietanę ok. 5 łyżek. Ciasto powinno
być mięciutkie, jeżeli takie nie jest dodać więcej śmietany. Wyjąć na
blat i krótko zagnieść, delikatnie podsypując mąką (ciasto nie powinno
się kleić). Podzielić na dwie części: jedna powinna być odrobinę większa
od drugiej.
Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt,
większy niż dno formy (24x28cm) aby ciasto zachodziło na boki formy ok. 2
– 3 cm. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić na
cieniutkie plasterki. Posypać cukrem trzcinowym i bułką tartą (dwie
garstki). Wymieszać dokładnie. Można dodać rodzynki, skórkę z cytryny
czy cynamon. Jabłka wyłożyć na ciasto w formie, dokładnie dogniatając.
Pozostałe
ciasto rozwałkować i ułożyć na jabłkach, starając się zlepić boki
ciasta z jego wierzchem. Nakłuć w kilku miejscach patykiem do
szaszłyków.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
(termoobieg) i piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto odstawić na kratkę
do wystudzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz